Рік потому після підриву Каховської ГЕС: як змінилася екосистема, й що знаходять на дні (ВІДЕО)

Обмілілі береги. Фото: uatv.ua

Рівно рік тому російські військові підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. Як позначилося руйнування греблі на місцевих жителях і навколишній природі, розповів телеканал FREEДОМ.

Після підриву Каховської ГЕС рівень Дніпра став стрімко падати. Рік тому житель Запоріжжя Богдан зізнався, що не повірив своїм очам, коли прийшов на пляж, а води там уже не було.

“Коли дамбу підірвали, через день вода відійшла на метрів 30 і поступово відходила”, — повідомив він.

Відтоді купатися в Дніпрі стало небезпечно для здоров’я — через зменшення загального обсягу в річковій воді підвищилася концентрація шкідливих речовин. Усьому виною — стоки зливової каналізації та промислових підприємств, упевнені екологи.

Через обміління аграріям стало нічим зрошувати поля, адже раніше воду брали з Каховського водосховища. Без водопровідної води залишилися жителі десятків населених пунктів. За інформацією Запорізької обласної військової адміністрації (ОВА), особливо страждають тимчасово окуповані російськими військами села та міста — Бердянськ, Пологи, Приморськ.

“Після очищення вона була питною водою, зараз там величезна проблема. Окупанти про це не говорять, але ми знаємо, що люди страждають. І як вони розв’язують цю проблему, мені поки що невідомо”, — зазначив прессекретар Запорізької ОВА Олександр Коваленко.

Обміління Дніпра несподівано принесло відкриття вченим. На дні, що оголилося, виявилися артефакти, які приховувала вода. Уже рік археологи Національного заповідника Хортиця майже щодня виходять на дніпровський берег для пошуку нових предметів. Найдавнішим знахідкам — близько 8 тис. років.

“За цей час знайдено багато предметів — понад 3 тис., якщо говорити про кількість”, — повідомив науковий співробітник Національного заповідника “Хортиця” Анатолій Волков.

Одна з найзагадковіших знахідок — стародавній дерев’яний човен. Його видовбали зі стовбура величезного дуба не менше тисячі років тому. На його кормі видно схожі на руни символи, розшифрувати їх поки що не вдалося.

“Він особливий, адже на його кормі вирізані знаки. Зараз ми вивчаємо цю знахідку”, — пояснив Анатолій Волков.

Серед знахідок є й небезпечні — боєприпаси часів Другої світової війни. За рік сапери знешкодили майже півтори сотні таких вибухонебезпечних предметів — від гранат до 100-кілограмових авіабомб.

“Вода дуже сильно спала — приблизно на 10-15 м, можливо навіть більше в деяких місцях, відійшла від берега. Майже щодня ми виїжджаємо на береги Дніпра — і на лівий, і на правий, — і знаходимо різні боєприпаси, як-от авіабомби, мінометні міни, ручні гранати тих часів”, — прокоментував ситуацію заступник начальника групи механізованого розмінування Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області Руслан Анікалов.

За попередньою оцінкою екологів, завдані природі збитки від знищення Каховського водосховища становлять 1,5 млрд грн. Було повністю зруйновано природний комплекс національного парку “Великий луг”, куди входили орнітологічні заказники, регіональний ландшафтний парк, нерестовища судака. Національний заповідник “Хортиця” втратив майже 100 га плавнів — унікальної екосистеми, її мешканці загинули.

“Частина безхребетних, здебільшого двостулкові молюски, а також водні рослини загинули, і на цій території вже не зможуть жити через відсутність води”, — сказав виконувач обов’язків завідувача сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця” Михайло Муленко.

Минулого року на колишньому дніпровському дні виросли верби та тополі. Сюди переселяються олені та козулі. На місці водосховища екосистема повертається до стану, в якому перебувала на початку ХХ століття — до побудови Каховської ГЕС.

Читайте також: Хто і як ухвалював рішення про підрив Каховської ГЕС — думка Грабського

Нагадаємо, 6 червня 2023 року російські війська підірвали Каховську гідроелектростанцію.

Володимир Путін під час виступу перед воєнкорами 13 червня зізнався у безпосередній участі у злочині на Каховській гідроелектростанції (ГЕС).

Прямий ефір