З 2020 року був сплеск виробництва російських супутників: про стан військової космічної галузі РФ розповів експерт

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Після 2022 року “Роскосмос” має величезні збитки та не в змозі реалізувати всі намічені плани в космосі. При цьому навіть у космосі головним для РФ став саме військовий напрям. Про це сьогодні, 5 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт-аналітик з питань космічної діяльності Андрій Колесник.

Він пояснив, що під космічною зброєю мається на увазі озброєння кінетичного і некінетичного впливу, яке може виводити супутники з ладу. Кінетичний вплив — це фізичний контакт озброєння із супутником і його фізичне руйнування. А некінетичний — позбавлення супутника функціоналу, тобто або глушіння його сигналів, або виведення з ладу його мікроелектроніки, або знерухомлення його на орбіті тощо.

“Кінетичний і некінетичний вплив можуть застосовуватися одночасно або доповнювати один одного. Наприклад, кінетичне озброєння може вивести з ладу головний супутник угруповання, а інші супутники будуть знищуватися некінетичним впливом — якимось електромагнітним імпульсом спрямованої дії, який буде виводити з ладу космічні апарати, які могли б замінити цей головний супутник угруповання”, — продовжив Колесник.

Космічна галузь Росії до 2014 року була інтегрована в технології західного світу і була на тому ж самому рівні. Але при цьому космічна галузь РФ сильно залежала від мікроелектроніки, яку вона купувала на Заході.

Російські космічні апарати, створені зокрема для військового призначення, мали досить великий термін служби — не менше 7 років.

“Навіть старі супутники російської навігаційної системи ГЛОНАСС (глобальна навігаційна супутникова система, — ред.) на сьогодні вже відпрацювали два своїх гарантійних терміни — тобто замість 7 років уже 14 років відпрацювали та продовжують, хоч і обмежено, передавати якусь інформацію з навігації на Землю”, — сказав експерт.

Після захоплення Росією 2014 року Криму і частини Донецької та Луганської областей західні країни запровадили ембарго на постачання космічної електроніки у РФ. Проте Росія ще два-три роки продовжувала створювати супутники, які могли конкурувати із західними, завдяки наявним запасам комплектувальних.

“Але з 2017 до 2020 року в Росії був повний провал у супутниковій програмі, оскільки не було чим замістити електроніку, яку вони раніше купували на Заході. А своя електроніка, зрозуміло, була вже застаріла, й усі нові космічні апарати проєктувалися без можливості використання електроніки, створеної за радянськими технологіями. Супутники на старих технологіях мали бути більшими, масивнішими, а під це потрібно було виробляти потужніші ракети-носії та запускати їх із території того ж Казахстану”, — розповів експерт.

Однак із 2020 року спостерігається різкий сплеск виробництва російських супутників, “причому з дуже непоганою електронікою”.

“Це свідчить про те, що вони змогли знайти шляхи сірої контрабанди, з одного боку, а можливо, і цілеспрямованих поставок від Китаю, з іншого боку. І таким чином, до 2022 року вони почали знову запускати на орбіту супутники, які за технічними характеристиками дуже навіть непогані”, — констатував Колесник.

Він додав, що Радянський Союз, а потім і Росія підтримували технології, щоб мати на орбітах супутники, які могли б брати участь у “зоряних війнах”. І хоча кількість російських супутників набагато менша, ніж тих самих американських, проте вони завдають великих неприємностей західним космічним військам — можуть заважати роботі західних супутників, а також загрожувати їм фізичним впливом.

За два роки ведення повномасштабної війни РФ проти України у “Роскосмосу” настали дуже важкі часи. Вони втратили всі міжнародні контракти, після лютого 2022 року було скасовано абсолютно всі запуски іноземних супутників.

“І таким чином Росія втратила дуже велику частку надходжень до свого бюджету. Якщо брати за всі роки роботи “Роскосмосу”, втрати відповідають їхньому річному бюджету. Це величезні гроші. І сьогодні у “Роскосмосу” велика дилема, на що витрачати гроші. На папері все добре: вони готові виділити 1 млрд доларів на супутникове комунікаційне угруповання, близько 10 млрд на нову космічну орбітальну станцію, окрему від Міжнародної космічної станції. Тобто на паперах усе чудово. Однак реальні фінансові потоки не дозволяють їм цим займатися. Ще подивимося, що у них буде у федеральній програмі на 2025-2035 роки, яка має бути затверджена восени цього року. У цих програмах закладаються цифри, які нереальні, і на які за фактом виділяється набагато менше грошей бюджетом. Навіть в умовно спокійному 2020 році вони змушені були секвеструвати бюджет “Роскосмосу” ледь не в півтора раза, бо на паперах було прописано непідйомні цифри, які не відповідали реальним доходам, які могла дозволити собі Російська Федерація”, — прокоментував Колесник.

Зараз у РФ основну складову загальних витрат на космос займає саме військовий космос. І приватні, і деякі державні установи змушені запускати свої супутники як супутнє навантаження до військових супутників з військового космодрому “Плесецьк” в Архангельській області.

Читайте також: Росія могла розмістити на орбіті космічну зброю — цілі (ВІДЕО)

Нагадаємо, у відповідь на запуск Росією супутника на низьку навколоземну орбіту, який США називають протикосмічною зброєю, у Пентагоні заявили про готовність захищати інтереси Сполучених Штатів у космосі.

Спеціальний представник РФ у травні на конференції з роззброєння в Женеві заявив про те, що ті супутники, які допомагатимуть Україні, насамперед американські, будуть законною метою для того, щоб їх збити.

Читайте також: У Росії немає стільки ракет, щоб збити всі супутники, які допомагають у війні Україні, — експерт

Прямий ефір