Міграційна криза на кордоні Білорусі та країн Євросоюзу: ситуація знову загострюється (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: dpsu.gov.ua

Польща розгляне питання про відновлення 200-метрової буферної зони на кордоні з Білоруссю. Про це заявив прем’єр-міністр Дональд Туск. Причиною став інцидент із польським прикордонником, який під час бійки з мігрантами дістав ножове поранення. Чоловіка було госпіталізовано, лікарі оцінюють його стан як важкий. Крім того, польська сторона планує посилити патрулювання кордону з Білоруссю, повідомляє FREEДОМ.

Міграційна криза на кордоні Білорусі та країн Євросоюзу почалася ще навесні 2021 року. Нелегали з Іраку, Сирії та Афганістану намагалися потрапити на територію Литви, Латвії та Польщі. Президенти цих країн тоді напряму звинуватили Мінськ у гібридній агресії щодо Євросоюзу.

“Ми ухвалили рішення — засудити дії режиму Лукашенка щодо використання мігрантів у політичних цілях. Ми занепокоєні правами людини й безпекою мігрантів, які перебувають нині в Білорусі, яких змушують порушувати кордон Європейського Союзу, та закликаємо притягнути режим Лукашенка до відповідальності за торгівлю людьми”, — йшлося у спільній заяві президентів Естонії, Латвії та Литви.

Узимку 2021-го напруженість на кордоні знизилася, аж до весни цього року. Протягом 10 та 11 квітня польські прикордонники зафіксували 613 спроб нелегального проникнення на територію країни. Тоді мігранти кидали гілки та каміння в прикордонників, застосовували газ. Днями ситуація загострилася — нелегали поранили одного з прикордонників.

“Ми маємо тут справу не з особами, які шукають притулку, ми маємо справу зі скоординованою, дуже обережною операцією на багатьох рівнях із порушення польського кордону та спробою дестабілізувати ситуацію в країні. Ця агресія невипадково зростає все більше й більше, тому що йдеться не про якусь допомогу мігрантам із Росії чи Білорусі, а про організацію гібридної війни, яка дестабілізує Польську державу та фактично всю Європу”, — заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

“Сьогодні це організований бандитський напад на Польщу, на нашу безпеку. Ми повинні ставитися до цього саме так й просимо всіх зрозуміти ситуацію, в якій ми перебуваємо, та підтримати нас”, — сказав міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш.

Однак коріння міграційної кризи ведуть не тільки до Мінська — про причетність Москви до того, що відбувається, кажуть експерти та представники розвідок кількох європейських країн. За словами керівника литовського Агентства інформаційної безпеки суспільства, на території Росії вже готуються до перекидання в сусідню Білорусь групи мігрантів. Невідомо, куди саме попрямують ці кілька тисяч осіб. Не виключено, що атаковано буде саме польський кордон.

“Польща не має кордону з Конго, Афганістаном, Сирією чи Центральноафриканською Республікою. І вся ця міграційна криза на нашому кордоні організована штучно білоруським КДБ і, найімовірніше, не без допомоги російського ФСБ. Особисто мені шкода цих людей з африканських країн, тому що люди живуть там дуже бідно, але водночас мені зрозуміло, що ті, хто потрапляє на наш кордон, аж ніяк не найбідніші. Тому що вони платять і 5, і 10 тисяч доларів за те, що їх привозять цивільними літаками до Білорусі, а зараз, скоріш за все, й до Росії”, — зазначив політичний оглядач польського новинного порталу ONET Вітольд Юраш в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Більшість експертів сходяться на думці, що міграційна криза вигідна радше Путіну, ніж Лукашенку. Кишеньковий білоруський диктатор укотре підіграє своєму московському господареві — адже в інтересах Путіна дестабілізація ситуації всередині країн-партнерів України та відволікання уваги від розв’язаної ним війни будь-якими способами.

Читайте також: Польща приєдналася до числа країн, які дозволили використовувати свою зброю для ударів по території Росії (ВІДЕО)

Раніше країни Балтійського регіону домовилися про створення “стіни дронів” для захисту своїх зовнішніх кордонів за допомогою безпілотників. Про це заявила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Прямий ефір