Можливі дві зустрічі Зеленського та Байдена до саміту миру — подробиці від Попова

Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото: ap.org

Ще до Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден можуть зустрітися двічі. Тому, попри сигнали з Вашингтона про те, що американський лідер не зможе бути присутнім на саміті, таку можливість, як і раніше, не можна виключати. Таку думку висловив експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“У Володимира Зеленського із Джозефом Байденом буде дві зустрічі до того часу. Одна — у Нормандії на святкуванні чергової річниці висадки союзників у Франції. Там буде президент США. Там буде президент України. І там буде багато інших світових лідерів. Вони, напевно, обговорюватимуть не лише події Другої світової війни, а й нинішню ситуацію з безпекою… Були повідомлення засобів масової інформації, поки що неофіційні, про те, що під час зустрічі “Великої сімки” в Італії, якраз напередодні саміту миру, може відбутися підписання двостороннього договору в сфері безпеки між Україною та США. І Володимир Зеленський підписуватиме це з президентом США. Напевно, також відбудуться дуже серйозні переговори. Тому Сполучені Штати не втрачають свого бажання та можливості підтримати Україну. І до саміту миру все може статися”, — прокоментував гість ефіру.

На його думку, присутність американського лідера на мирному саміті у Швейцарії є надзвичайно важливою.

“У нас відбулося три великі засідання на високому рівні радників глав держав та урядів. Вони розробили детальні дорожні карти для виконання кожного пункту формули миру. А зараз настав час ухвалювати політичні рішення. Саме тому нам треба забезпечити максимальну кількість представлених країн та максимальний рівень представництва. Тому що лише лідери країн можуть ухвалювати глобальні політичні рішення. Саме тому Володимир Зеленський відкрито, публічно звернувся і до Джозефа Байдена, і до [голови КНР] Сі Цзіньпіна із пропозицією приїхати особисто на саміт миру та показати, що вони зацікавлені у мирному врегулюванні в Україні”, — пояснив Ігор Попов.

Читайте також: Інтрига щодо участі Байдена в саміті миру триматиметься до останнього моменту — думка політолога

Нагадаємо, політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов закликав в ефірі FREEДОМ не переоцінювати очікування від Глобального саміту миру в Швейцарії. Це перший саміт, тому на ньому не ухвалюватиметься якихось важливих рішень щодо мирних переговорів Росії та України, не будуть представлені конкретні плани в цьому напрямку.

Читайте також: Відсутність Байдена на Глобальному саміті миру може стимулювати приїзд туди додаткової кількості країн глобального Півдня, — Чаленко

Прямий ефір