Попри російську агресію, український сільськогосподарський експорт зростає, — Савченко

Олександр Савченко. Фото: facebook.com/officialsavchenko

Попри російську агресію, сільськогосподарський експорт України продовжує зростати. Це стало можливим завдяки ефективній роботі українських Збройних сил та наполегливості місцевих бізнесменів, які, ігноруючи ризики, продовжують свою діяльність. Про це сьогодні, 29 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив доктор економічних наук, громадський діяч і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

“20% землі під окупацією. Дуже багато техніки було знищено. Дуже багато землі, яка не під окупацією, непридатна. Вона потребує двох-трьох років підготовки. Але все це не зупиняє наших бізнесменів у сфері сільського господарства”, — сказав він.

Експерт зауважив, що сільське господарство є одним із найризикованіших видів бізнесу в Україні, і тільки ті, хто звик ризикувати, займаються цією справою.

“Тобто, до таких ризиків, як погода, кон’юнктура цін, дії конкурентів, додався ще один — рашистська агресія. Цей ризик має дуже серйозний вплив на бізнес і перевищує всі інші. Проте людям потрібно жити, заробляти, годувати сім’ї, і тому вони, попри додаткові ризики, наважуються на цей крок”, — наголосив Савченко.

За його словами, на визнання заслуговує і держава за надання сільському господарству пільгових кредитів, що сприяє зміцненню впевненості в майбутньому.

“Такі фактори успіху цього бізнесу дають нам змогу залишатися оптимістами. Крім того, дивіться, як у 2023 році, так і у 2024 році, експорт має тенденцію до зростання. Чому? За допомогою Збройних сил України ми, по суті, розчистили свій шлях до світових споживачів і, зокрема, рятуємо світ від голоду”, — каже експерт.

Він наголосив, що Україна дає іншим споживачам, включно з африканськими країнами, впевненість продовжувати укладати контракти на імпорт, особливо зерна.

“Українська економіка дуже адаптивна, і цей бізнес також адаптивний. Симбіоз української армії і когорти бізнесменів дає змогу не тільки забезпечувати продовольчу безпеку українців, які залишилися на батьківщині, а й, по суті, весь світ”, — резюмував Олександр Савченко.

Читайте також: Вилучення квартир та крадіжка зерна: як росіяни грабують українців в окупації (ВІДЕО)

Прямий ефір