У Грузії готуються до масштабного мітингу, президентка закликає провести референдум — реакція на закон про “іноагентів”

Грузини мітингують проти законопроєкту про "іноагентів" у Тбілісі. Фото: gettyimages.com

У Грузії на 2 червня збирають новий масштабний мітинг проти так званого закону про “іноагентів”. Напередодні парламент остаточно затвердив документ, подолавши вето президентки. Згідно з Конституцією Грузії, тепер президентка Саломе Зурабішвілі має підписати й опублікувати закон. Якщо вона цього не зробить, то ці формальності виконає голова парламенту. Документ може бути опублікований уже в перших числах червня, повідомляє FREEДОМ.

Європейський Союз готує відповідь на остаточне ухвалення парламентом Грузії закону про “іноагентів”. Про це йдеться у спільній заяві Єврокомісії та глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля. У документі підкреслили, що закон суперечить принципам і цінностям Європейського Союзу, а його ухвалення негативно вплине на інтеграцію Грузії в ЄС. Засудили ухвалення закону і в США. Офіційний представник Держдепартаменту Метью Міллер заявив, що документ ввергає Грузію в кризу і загрожує співпраці зі Штатами.

“Правляча партія “Грузинська мрія” відсунула країну ще далі від шляху європейської інтеграції та проігнорувала євроатлантичні прагнення грузинського народу, який тижнями виходив на вулиці, щоб виступити проти цього закону. “Грузинська мрія” проігнорувала закон Ради Європи. Венеціанська комісія та найближчі партнери Грузії чітко висловили свою стурбованість тим, що закон стигматизуватиме громадянське суспільство і засоби масової інформації та обмежить основні свободи. Дії та антизахідна риторика правлячої партії загрожують демократичному шляху Грузії, майбутній економічній безпеці та членству в ЄС. Також під загрозою відносини США з Грузією”, — зазначив він.

Міністри закордонних справ Данії та Литви одними з перших прокоментували остаточне ухвалення парламентом Грузії закону “Про прозорість іноземного впливу”, який критики охрестили законом про “іноагента” і порівнюють із російським. Зокрема, очільник данської дипломатії вважає, що правляча партія Грузії ухвалила закон про “іноагентів”, щоб “змусити опозицію, ЗМІ та неурядові організації замовкнути”. А литовський міністр закордонних справ назвав ухвалення закону “дуже сумним днем для Грузії та всієї Європи”.

Уряд Грузії заявляє, що закон необхідний, щоб забезпечити прозорість фінансування різних організацій і рухів у країні. Нібито, щоб західні країни не втягнули Грузію у війну з Росією, повідомляє Reuters. А ось самі грузини називають закон про “іноагентів” катастрофою і зрадою.

“Мене вражає рішення уряду змінити зовнішню політику і траєкторію розвитку Грузії та повести Грузію в бік Росії. У нас завжди були питання щодо їхніх намірів, але тепер усе зрозуміло. Усі маски знято. Йдеться вже не про закон. Йдеться про їхнє рішення дистанціювати Грузію від Заходу, від ЄС, від НАТО і зробити Грузію союзником Росії. Ми готові боротися. Ми дуже вмотивовані й не дозволимо нікому в цій країні повести нашу країну в бік Росії. Ви бачите тут так багато людей. Будемо тут до кінця. Ми будемо боротися і переможемо”, — сказала мешканка Тбілісі Ека Гігаурі.

“Я думаю, що те, що відбувається, абсолютно очевидно, і це просто катастрофічний день у нашому житті та в історії Грузії загалом. Мені важко згадати щось подібне. Я маю на увазі таку очевидну зраду. Мені дуже шкода, але я думаю, що цим депутати просто підтвердили свій статус маріонеток і найпідступніших людей у нашій історії. Я думаю, що це початок кінця. Їхнього кінця”, — висловив думку житель Тбілісі Георгій Амзашвілі.

На протести в Тбілісі разом із грузинами виходять і громадяни Росії. Переважно ті, хто переїхав після початку повномасштабної війни на території України.

“Це частина репресивної політики Росії, звісно, яка призвела до тотальної диктатури, тому що всі люди, які висловлюють свою незалежну думку, наприклад, виступають проти війни в Україні, стають поза законом, їх поміщають до в’язниць. Я двічі вивозила дочку з Росії, і двічі її вивезли назад. З нею понад рік немає зв’язку. Це те, як працює цей закон”, — розповіла режисерка зі Санкт-Петербурга Леда Гаріна.

“Я насамперед людина, і в мене є якісь цінності, якісь погляди. Цей закон суперечить моїм цінностям і поглядам на те, що таке свобода і як вільне суспільство повинне функціонувати”, — поділився своїм баченням програміст із Росії Макар Дьяконов.

Тим часом президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала громадян зібрати підписи для проведення референдуму щодо спірного закону, після того, як правляча парламентська більшість подолала її вето. Її заяву цитують грузинські ЗМІ. Президентка Грузії заявила, що 84 депутати, які проголосували за закон про “іноагентів”, не зможуть змінити майбутнє країни. Як висловилася Зурабішвілі, громадяни на референдумі мають вирішити: хочуть європейське майбутнє чи російське рабство.

Читайте також: На Грузію чекають вирішальні місяці для євроатлантичного майбутнього — подробиці

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що європейське майбутнє Грузії та її незалежність перебувають під загрозою.

Прямий ефір