Лукашенко — дешевий і вірний союзник для російського диктатора, — Вячорка

Олександр Лукашенко і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Російський диктатор відвідує Олександра Лукашенка просто тому, що у нього є така можливість. Насправді, у Путіна обмежена кількість країн, куди він може вирушити, і ще менше у нього союзників. Про це сьогодні, 28 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Щодо візиту до Білорусі: тут ніякої гострої потреби не було. Це була виключно демонстративна дія. Загалом, у Путіна немає безлічі місць для відвідувань, а тут є вірний союзник Лукашенко. Можна його похвалити, але також зробити кілька антизахідних заяв”, — сказав він.

Радник зазначив, що Путін підтримує тісні зв’язки з Лукашенком, оскільки через нього зберігає контроль над Білоруссю.

“Це дешевий союзник. Насправді у Путіна не так багато друзів, якщо вони взагалі залишилися. А тут ще й безкоштовний, і лояльний, і вірний, і зустрічає хлібом сіллю”, — наголосив він.

Зі свого боку білоруський диктатор перебуває в пастці своєї власної політики, акцентував Вячорка.

“Спалив усі мости після 2020 року. Єдина ниточка, на якій висить його влада, — Путін. Саме від Путіна залежить виживання Лукашенка і політичне, і загальнолюдське загалом. Лукашенко ж нічого не вартий для Путіна, окрім невеликих, порівняно з вартістю війни, ресурсів: територія, забезпечення буферної зони для росармії, перевалочний пункт, який відкриває кордон із країнами НАТО. Ба більше, він ще й виступає в медіа з путінськими наративами. Ну, як можна знайти кращого і більш вірного собаку, ніж Лукашенко?” — резюмував Франак Вячорка.

Читайте також: Основні теми переговорів Путіна і Лукашенка — військова та економічна підтримка, ядерна зброя та обхід санкцій — аналіз Губаревича

Нагадаємо, Путін прибув до Мінська пізно ввечері 23 травня. Він заявив, що під час свого візиту має намір обговорити з Лукашенком участь білоруської сторони в навчаннях із нестратегічною ядерною зброєю. З 25 годин, які Путін пробув у Мінську, 14 годин пішло на спілкування диктаторів двох країн.

Прямий ефір