Передача Україні доходів від активів РФ: економіст розповів, як працюватиме схема

Ярослав Жалило. Фото: ukrinform.ua

Світова система зможе вижити, зберегти цілісність і довіру тільки в тому разі, якщо зможе забезпечити достатню відповідальність РФ за вчинення нею воєнних злочинів проти України. Уже зараз на найвищому рівні необхідно формувати механізми такої відповідальності. Такою думкою сьогодні, 27 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Ярослав Жаліло.

“Ми прекрасно розуміємо, що повноцінна, повномірна відповідальність може настати тільки в тому разі, якщо війна завершиться поразкою Росії та відповідними юридичними процесами, зміною влади й так далі. Це дуже складний і тривалий процес. Тому на шляху до цього результату необхідно крок за кроком реалізовувати часткові рішення. І використання заморожених російських активів — одне з таких рішень”, — прокоментував економіст.

За його словами, той факт, що сьогодні провідні країни світу, які підтримують Україну в її справедливій боротьбі, переступили цей психологічний блок, можливо, остраху перед Росією, можливо, нерозуміння юридичного механізму, як має відбуватися така компенсація, це вже дуже великий позитив.

“Як правильно зазначив міністр фінансів України, сьогодні необхідно розробляти конкретні механізми, які будуть працювати в межах світового правового поля і водночас будуть розв’язувати те питання, яке необхідно. Це використання поки що тільки доходу від російських активів. Але думається, що далі можна буде поглиблювати цей процес”, — вважає Жаліло.

Він також зазначив, що наразі сама схема передачі російських заморожених активів ще не сформована. Поки що йдеться тільки про її можливий дизайн.

“Суть будь-якого кредитування полягає в тому, що будь-який кредит, по-перше, потрібно гарантувати, що його буде повернуто, а по-друге, його потрібно повертати. Ось ідеться про те, що заморожені російські активи, згідно з програмою максимум, можна використати як гарантію для кредитів, які видаватимуться Україні на цілі стійкості та відновлення. І, власне кажучи, подальшим правильним рішенням було б сформувати механізм повернення цих кредитів шляхом арештованих активів. Ось, власне, дуже проста схема, коли ці гроші не передаються безпосередньо Україні на поточне використання. Тобто, вони ніби залишаються в режимі міжнародного правового поля і під контролем наших основних партнерів. І водночас вони реалізовують наші завдання”, — пояснив експерт.

Він додав, що нині Україна отримує кредити на дуже хороших умовах.

“По-перше, це мінімальні відсоткові ставки. По-друге, кредити видаються Європейським Союзом і Сполученими Штатами та іншими країнами. Причому з великою ймовірністю того, що частина цих кредитів буде потім переглянута, аж до їх списання”, — резюмував Ярослав Жаліло.

Читайте також: 90% надходжень від заморожених активів РФ будуть спрямовані на європейські підприємства з виробництва озброєнь, — економіст

Прямий ефір