Заборона на звільнення кримських татар — це політична установка Кремля, — Томак

Марія Томак. Фото: facebook.com

Кількість незаконно ув’язнених РФ кримських татар постійно зростає, а звільнити їх немає можливості через політичну установку Кремля. Історично склалося, що з часів Російської імперії росіяни негативно ставляться до кримських татар, а за нинішніх умов ситуація ще більше погіршилася. Про це сьогодні, 19 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла керівниця Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Марія Томак.

“За останні роки останнє звільнення — це 2019 рік. Після цього людей витягувати з Криму не вдавалося. А після початку повномасштабного вторгнення цифри незаконно ув’язнених кримських татар значно зросли. Йдеться про цивільних заручників, цивільних ув’язнених, які переслідуються за політичними мотивами. Таких людей дуже багато”, — сказала вона.

Наразі існують механізми звільнення військовополонених, але для цивільних осіб такого механізму немає.

“Кримських татар, які з боку Російської Федерації традиційно сприймаються як нелояльне населення, є політична установка не звільняти. Було одне звільнення бійця кримськотатарського походження, який був на “Азовсталі”, і який був звільнений у результаті зусиль української сторони зі звільнення військовополонених. Але це не стосується цивільних осіб”, — розповіла експертка.

Однією з причин є історичні та релігійні причини, адже кримські татари завжди сприймалися Москвою як загроза.

“Кримські татари завжди сприймалися з боку Москви як вороги, як чужі на своїй же власній землі, на своїй території. Тому що Росія завжди розглядала Крим як військову базу насамперед. Корінний народ, який сповідує іслам, сприймався як ворожий елемент ще з часів Російської імперії”, — наголосила Томак.

Вона впевнена, що заборона на звільнення кримських татар — це політична позиція Росії.

“Неможливість звільнити кримських татар — це політична складова, яка має глибоке коріння. У російського керівництва мислення не раціональне, воно багато в чому містичне навіть. Те, що кримських татар не вдається звільняти зараз, — це не тому, що Україна не намагається, а це позиція з боку Росії щодо цих людей — корінного народу”, — констатувала експертка.

Читайте також: “Забрали все, що було, і відвезли”: в Одесі вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу 1944 року (ВІДЕО)

Прямий ефір