“Україна матиме нашу підтримку”: голова Військового комітету НАТО заявив про пріоритет для Альянсу

Прапори НАТО та України. Фото: nato.int

Допомога Україні має бути пріоритетом для країн-членів НАТО. Про це сьогодні, 16 травня, під час відкриття засідання Комітету начальників штабів збройних сил країн-членів НАТО в Брюсселі заявив голова Військового комітету НАТО, адмірал Роб Бауер, інформує кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Сьогодні 813-й день того, що на думку Росії повинно було бути триденною війною. Україна продемонструвала світові, що вона здатна домогтися безпрецедентних успіхів на полі бою. Немає нічого, що вони не могли б зробити. Усе, що їм потрібно, — це наша допомога. На щастя, допомога вже в дорозі, й вона не може прийти занадто рано, тому що час в Україні не вимірюється днями, тижнями або місяцями, він вимірюється людськими життями. У країнах-членах Альянсу тиждень — це тиждень. В Україні тиждень — це назавжди втрачені мати, батько, дитина, друг, коханий. Україна матиме нашу підтримку кожного майбутнього дня”, — сказав він.

Бауер наголосив, що допомога Україні зараз важливіша, ніж досягнення й підтримання показників, передбачених стандартами Альянсу.

“Союзники, якщо постане вибір між досягненням показників НАТО або підтримкою України, то вам слід підтримати Україну. Запаси можуть і будуть поповнюватися, а втрачені життя — втрачені назавжди. Пані та панове, світ перебуває на історичному роздоріжжі, й не тільки між демократією та автократією. Йдеться також про безкарність та відповідальність. Російське керівництво ясно дало зрозуміти, що воно обрало безкарність. Вони діють під приводом екзистенціальної загрози, і все це для того, щоб виправдати своє невпинне прагнення здобути владу за кордоном, щоб не втратити владу всередині країни. І заради цього вони готові принести в жертву не тільки сотні тисяч своїх людей, навіть не спромігшись підібрати їхні тіла на полі бою, ба більше, вони готові поставити під загрозу добробут ще багатьох мільйонів людей у всьому світі, використовуючи продовольство, енергію та міграцію як зброю. Всі ми в цьому залі повинні зробити так, щоб це не тривало, й щоб прагнення Росії зруйнувати міжнародний порядок, заснований на правилах, було зупинено”, — заявив Бауер.

Читайте також: Україна має отримати запрошення на вступ до НАТО до 2028 року — звіт Єрмака — Расмуссена

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що США вже передали на позиції українських захисників частину озброєння з першого оборонного пакета, про виділення якого було оголошено одразу після рішення Конгресу про продовження підтримки України. За його словами, партнерам вдалося збільшити швидкість постачання. Усе завдяки тому, що допомога для України була розміщена в країнах Європи ще до остаточного рішення Вашингтона.

Прямий ефір