Союзники серйозно обговорюють відправлення своїх військових в Україну — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

В естонському уряді обговорюють можливість відправки військ в Україну, заявив радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл. За його словами, естонські збройні сили могли б працювати в тилу й замінити українські війська, які перебувають у резерві. Уряд Естонії наразі аналізує подібну можливість й скоріше пішов би на такий крок у складі повноцінної місії НАТО, інформує FREEДОМ.

Вперше ідею відправки іноземних військ в Україну озвучив президент Франції Еммануель Макрон. Він заявив, що Париж готовий відправити військових в Україну, якщо про це попросить українська сторона. Слідом за Макроном про таку можливість заговорили в Естонії, Латвії, Литві, Нідерландах, Польщі, Норвегії, Чехії, Фінляндії та Канаді. Здебільшого йдеться про відправку солдатів у межах тренувальних місій й заміну українських військових, які перебувають у резерві.

“Те, що про це заговорили — це кардинальний перелом ситуації, тому що хтось тепер уже висловлює аргументи проти, хтось за, з’являється публічна дискусія, а далі, як сказав наш президент, формується коаліція рішучих”, — зазначив керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Павло Лакійчук.

Для стримування російської агресії колись нейтральні держави готові переходити до більш рішучих дій. Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон припустив, що країна може розмістити у себе ядерну зброю НАТО, щоб захистити себе від провокацій Кремля. Раніше подібну заяву зробив й президент Польщі Анджей Дуда. Ядерний шантаж Кремля більше не є реальним важелем впливу, впевнені європейські політики.

“Росія і раніше погрожувала ядерною зброєю. І поки що це були тільки погрози. Чи можемо ми сказати напевно, що вони не збираються її застосовувати? Ні, не можемо, тому що вони й раніше діяли непередбачувано. Але ми маємо зрозуміти, чому вони продовжують погрожувати. Щоб змусити нас утриматися від рішень, які ми в іншому разі ухвалили б. Тому, я думаю, нам не слід піддаватися страху”, — сказала прем’єрка Естонії Кая Каллас.

Учасники останньої зустрічі лідерів країн Північної Європи в Данії заявили, що поглиблюють безпекову співпрацю та продовжуватимуть підтримку України.

“Українці б’ються в цей момент. І основна причина втрат з боку України зараз — це відсутність ППО. А у нас є системи. Тож якщо у нас є бажання, у всіх нас, ми всі повинні якнайшвидше поставити ці системи Україні”, — сказала прем’єрка Данії Метте Фредеріксен.

“Росія повинна програти війну заради України, європейської безпеки й світового порядку. Ми повинні пам’ятати, що живемо у воєнний час у Європі. Ця війна хвилює суспільство в Європі. І ця війна розростається тут, прямо по сусідству”, — цитує “Голос Америки” прем’єрку Латвії Евіку Сіліню.

Посилити позиції Києва шляхом поставок далекобійного озброєння готові у Вашингтоні, заявила Вікторія Нуланд в інтерв’ю виданню “Медуза”. За словами колишньої заступниці держсекретаря США, завдання союзників України — підготувати Київ до можливих переговорів із Москвою з позиції сили.

Київ і Вашингтон уже працюють над тим, щоб прискорити постачання озброєнь. Крім того, Білий дім анонсував надання нового пакету допомоги Києву.

Читайте також: Звичайна перестраховка: експерт оцінив бажання НАТО закріпити в декларації відмову від відправки військ в Україну

Прямий ефір