Торгівля між Російською Федерацією та Китаєм сповільнилася — розбір економіста

Юані та долари. Ілюстративне фото: gettyimages.com

Торгівля між Російською Федерацією та Китаєм сповільнилася в останні місяці через побоювання КНР вторинних санкцій. Про це сьогодні, 13 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Він нагадав, що в грудні 2023 року президент США Джо Байден надав повноваження Мінфіну США запроваджувати санкції щодо іноземних банків за допомогу в проведенні угод для підсанкційних російських осіб або за сприяння постачанню певних матеріалів та обладнання військово-промисловому комплексу Росії.

“І, відповідно, якщо якусь фінансову установу в світі буде обмежено в таких зв’язках, то їй заборонять використовувати національну валюту Сполучених Штатів Америки. Ну, долар США — це приблизно 43% світових розрахунків. Тому втратити можливість оперувати в доларах ніхто не хоче. І вже десь у лютому поточного року була перша заява про те, що китайські банки будуть ретельніше дивитися контрагентів, які відправляють або до яких відправляють гроші. І вже в березні поточного року було повідомлення про те, що сповільнилася торгівля Китаю й Росії. Мені здається, що це все наслідки одного ланцюжка”, — сказав Ус.

За його словами, це сповільнення стосується й не пов’язаних із війною сфер, тому що потрібен час для проведення перевірок. Економіст не виключає, що будуть спроби перевести розрахунки в альтернативні системи, не пов’язані з тими, які контролюють країни колективного Заходу.

“Але триває обговорення 14 пакету санкцій ЄС, і зокрема зараз порушується питання про те, що ось ці системи, альтернативні SWIFT, також можуть бути під санкціями. Тому якщо навіть через них проходить транзакція, то вони також можуть опинитися під загрозою вже найближчим часом. І це теж враховують китайські партнери”, — сказав Ус.

Кандидат економічних наук наголосив, що для Китаю економіка важливіша за політику, тому Пекін уважно стежить за змінами настроїв у світі.

“Китай дуже сильно боїться, що Європа, США скажуть, що оскільки через політичну компоненту ви стаєте недружньою країною, то майданчики і, головне, технології, які дають Китаю, даватимуться Індії, тобто з Індії можуть створити такого собі істотного конкурента Китаю. Так, на це знадобиться років 10, може, 20, але з погляду історії це ні про що”, — сказав Ус.

Читайте також: Постачання до РФ компонентів подвійного призначення, а не зброї, дають змогу Пекіну заперечувати пряму участь в озброєнні Росії, — фонд Карнегі

Раніше академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий розповів, що Пекін реагує на тиск щодо співпраці з РФ і намагається зберігати свій імідж. 

Прямий ефір