16 тонн донорської крові за два роки: як медики Дніпра рятують життя постраждалих від війни (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

16 тонн донорської крові тільки в одній лікарні Дніпра перелили постраждалим унаслідок російської агресії за два останні роки. Щодня медики рятують життя десятків поранених — це і військові, і цивільні. Ціну такого порятунку тепер добре знає Олександр. Після ампутації обох ніг йому вже перелили 5 л крові, повідомляє FREEДОМ.

Олександр — батько чотирьох дітей і вже дідусь восьми онуків. Чоловік пішов захищати Україну добровольцем у перші дні повномасштабного вторгнення Росії. На той момент йому було 49 років. Каже, це рішення прийняв не замислюючись.

“Я пішов за онуків і за батьківщину воювати. Там важко, але таких як я — багато дуже”, — заявив військовослужбовець Олександр.

Військовослужбовець одразу опинився на Донецькому напрямку. 23 квітня під час ближнього бою Олександр із товаришами по службі потрапив в оточення і під мінометний обстріл. Поруч із ним розірвався снаряд. З оточення чоловіка винесли побратими, які мали легші поранення. Але врятувати його ноги медикам не вдалося.

“Втрачені кінцівки кровоточать щосекунди. Кров потрібна всім, хто перебуває сьогодні в наших реанімаціях. Їм потрібна кров для виживання”, — зазначив генеральний директор лікарні Сергій.

За шість днів у реанімації Олександру, за словами медиків, перелили 5 літрів крові. Він один із безлічі поранених, кому необхідна донорська кров. Щоб запаси банку крові не вичерпувалися, у медзакладі регулярно проводять дні донора. Вікторія Шишко в Дніпро приїхала з Донецької області, щоб провідати пораненого чоловіка. Чоловік уже переніс кілька операцій і переливань. І Вікторія, дізнавшись, що її кров може допомогти врятувати комусь життя, одразу погодилася стати донором.

За останні два роки в цій лікарні провели понад десяток акцій зі здачі крові. І щоразу їх відвідують сотні людей. У Карини в родині зараз на службі двоє чоловіків. Вона каже, що розуміє, наскільки важливо, щоб у медиків був запас донорської крові для всіх.

“Майже тонну крові ми переливаємо щомісяця. Це дуже великі цифри, але за ними життя людей, які втратили своє здоров’я, і втратили кров на полі бою”, — додав Сергій.

Олександру про дні донора розповіли медики.

“Якщо люди цим допомагають — це великий плюс, я вважаю. Людям, які здають кров — спасибі”, — сказав він.

Ставати донорами крові медики закликають усіх жителів України, хто може це робити за показаннями лікарів.

Читайте також: “Страшно не встигнути допомогти”: як родина волонтерів із Запоріжжя допомагає українським захисникам (ВІДЕО)

Прямий ефір