В Україні може з’явитися іноземний напіввійськовий контингент — деталі від Буряченка

Олексій Буряченко. Скріншот: uatv.ua

Поява в Україні іноземного напіввійськового й навчального контингенту є реальним сценарієм. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Він зазначив, що зараз іноземні партнери добирають в Україні групу, яка навчається за кордоном як тренери, наприклад, для роботи з винищувачами F-16. Такий підхід дає змогу мінімізувати присутність іноземних тренерів на території України. Згодом уже навчені українці навчають інших використовувати західну зброю чи техніку.

“Звичайно, присутність військ країн Європейського Союзу в Україні — це поки що тільки перспектива. Так, дійсно, Макрон дуже багато зробив для того, щоб ця ініціатива еволюціонувала до того, щоб її абсолютно реально обговорювали, наприклад, у Європарламенті та у Єврораді, і обговорювали умови, коли країни Європейського Союзу і вони ж — країни НАТО можуть повноцінно допомогти Україні на полі бою. Як на мене, це все-таки таке поступове розширення рамок вікна Овертона, тобто можливого для України”, — сказав кандидат політичних наук.

Буряченко підкреслив, що не варто очікувати вже найближчим часом появи в Україні військ країн-членів ЄС.

“А ось, наприклад, що з’являться напіввійськові контингенти та навчальні, як сказав представник Естонії, — це цілком реальна історія. Ну, тобто, наприклад, коли візьмуться під контроль певні частини кордону військами або, наприклад, іноземні контингенти здійснюватимуть розмінування на території України. Повірте, навіть це дійсно дуже серйозне посилення нашої обороноздатності. А потім уже опрацьовуватимуться й глибші ініціативи допомоги Україні в протистоянні з РФ. Але далеко не все, звісно ж, буде озвучуватися в публічній сфері. Тому всі ці зміни, вони будуть реалізовуватися поступальним чином”, — переконаний він.

Читайте також: Активізація і консолідація: як Європа допомагає Україні, поки в США сперечаються про підтримку Києва — думки експертів

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що у випадку, якщо Євросоюз дозволить Росії перемогти у війні проти України, довіра до нього буде “зведена до нуля”. 

Прямий ефір