Законопроєкт про “іноагентів” потрібен партії влади для дестабілізації в Грузії напередодні виборів — пояснення представника опозиції

Дмитро Шашкін. Фото: kavkazplus.com

Керівна партія Грузії “Грузинська мрія”, започаткована Бідзіною Іванішвілі, повернулася до законопроєкту про “іноагентів”, який у Грузії називають “російським законом”. Адже він не має нічого спільного із законом FARA у США, за яким лобісти, котрі представляють інтереси іноземних держав, мають розкривати інформацію про фінансування. Грузинський, як і російський, спрямований проти незалежних медіа та неурядових організацій. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав член політради “Єдиного національного руху” Грузії Дмитро Шашкін.

Минулої весни законопроєкт, який, на думку гостя ефіру, було внесено, щоб максимально нашкодити процесу євроінтеграції Грузії та максимально обмежити у правах неурядовий сектор, відхилили після масових протестів громадян. Тепер він отримав нову назву, але, як наголошує представник опозиції, не змінився за змістом. А у партії влади з’явилася ще одна причина його розгляду: парламентські вибори у жовтні нинішнього року.

“Минув рік, і зараз вони його вкинули знову, причому в тому самому формулюванні, тільки назву змінили. Самі ж і сказали, що нічого всередині ми не змінювали, лише змінили назву. Це їхня цитата… Навіщо вони це зробили зараз? Бо до двох завдань, які стояли перед ними рік тому, додалося третє. У Грузії за шість місяців будуть вибори. За всіма опитуваннями громадської думки, партія Бідзіни Іванішвілі не набирає і 40% за необхідних 51%. І їхній рейтинг не лише не зростає, він увесь час котиться вниз”, — констатував Шашкін.

За його словами, законопроєкт про “іноагентів”, поряд з іншими законодавчими ініціативами, використовується партією влади як подразник суспільства та опозиції. Стратегія влади, на думку Шашкіна, полягає в тому, щоб змусити опозицію говорити про цей законопроєкт, а не про інші надзвичайно серйозні проблеми, спровокувати народ, вивести його на вулиці “для того, щоб потім говорити, що йде дестабілізація”. На його думку, страх війни та страх дестабілізації — це єдине, що може допомогти “Грузинській мрії” на виборах.

“Усі опитування громадської думки показують — керівна партія витрачає дуже багато грошей на ці опитування, вони ними керуються — єдине, що може допомогти керівній партії зберегти владу: це страх війни, страх дестабілізації. Люди не бажають війни, вони не бажають дестабілізації, особливо на тлі війни в Україні. Вони бояться. Це абсолютно, скажімо, така природна реакція. Тому вони намагаються провокувати зараз суспільство, провокувати конфлікт з опозицією, щоб опозиція говорила не про те, що люди хочуть, що їх хвилює, а це економіка, ціни, безробіття, жахливі цифри еміграції… Це людей хвилює. Але партія Іванішвілі намагається все перекласти на те, щоб максимально дестабілізувати ситуацію”, — пояснив член політради “Єдиного національного руху”.

Дмитро Шашкін також наголосив, що Москва зацікавлена “в маріонетковому уряді Бідзіни Іванішвілі”, оскільки за його допомоги обходить санкції, а також має можливість заявляти, що “не все так однозначно”.

Читайте також: Друга спроба: до парламенту Грузії знову панують внести закон про “іноагентів” (ВІДЕО)

Нагадаємо, 2023 року, після того, як парламент Грузії 7 березня ухвалив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, на протести вийшли тисячі мешканців Тбілісі. За оцінками місцевих журналістів, в акціях взяли участь понад 40 тис. осіб. 8 березня протестувальники пішли на штурм парламенту. 10 березня документ було винесено на друге читання. “За” проголосував лише один депутат. Законопроєкт відхилили.

Прямий ефір