Сьогодні, 31 березня, в місті Буча на першій в Україні фабриці-кухні відбулася велика партнерська зустріч за участі першої леді України Олени Зеленської. Зустріч була присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей у кожному куточку України, інформує FREEДОМ.
“Буча — місце нашого болю, але й нашої надії. Два роки виповнюється завтра з моменту її звільнення від російської окупації. Тоді ми знайшли місто пораненим, знесиленим. А зараз ми бачимо, як воно відновлюється. Повертаються люди, приїздять нові. Це неймовірно надихає. І ще один доказ цього відновлення, що відбувається з Бучею, — двічі унікальний заклад, бо він перший такий у країні”, — сказала Олена Зеленська.
Вона подякувала всім партнерам й учасникам реформи за те, що допомагають розвивати та втілювати її проєкти, “не тільки виживати, а й розвиватися, дивитися в майбутнє з оптимізмом”.
Партнерська зустріч складалася з двох блоків:
- інтерактивна частина, у межах якої учасники ознайомилися з роботою фабрики-кухні й занурились у технологічні процеси приготування страв;
- офіційна частина, яка передбачала панельну дискусію за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.
У межах великої партнерської зустрічі офіс реформи шкільного харчування презентував чотири стратегічні цілі реформи шкільного харчування:
- посилення фінансової та інституційної спроможності громад;
- модернізація інфраструктури закладів освіти;
- забезпечення розвитку кадрового потенціалу;
- формування культури здорового харчування.
Зокрема, було окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи й профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних завдань згідно зі стратегічними цілями реформи.
У межах презентації стратегічних цілей міністри озвучили найактуальніші потреби реформи шкільного харчування.
Так, перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла про важливість активізації розвитку державно-приватного підприємства у сфері освіти шляхом ухвалення законопроєкту № 7508, а також акцентувала важливу потребу в підтриманні бізнес-екосистеми за допомогою поступових і зважених кроків у напрямку співпраці з локальними фермерами й місцевими надавачами послуг.
Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна озвучила загальну потребу в будівництві, відновленні й модернізації харчоблоків закладів освіти по всій Україні, наголосила на необхідності залучення грантової підтримки для розробки проєктно-кошторисної документації на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт приміщень харчоблоків закладів освіти, а також розповіла про такі потреби, як проведення навчальних заходів для проєктантів та проєктних організацій і фінансування експертної підтримки для громад.
Заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків розповів про необхідність забезпечити рівні можливості харчування для дітей і про будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року, наголосив на необхідності організації навчання для управлінців, ознайомив присутніх із цифровими проєктами реформи, а також поділився планами створення національної премії для кухарів “ЗнаЇмо Awards”.
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив нагальну потребу в підтриманні інформаційної кампанії про здорове харчування, наголосив на необхідності залучення центрів контролю та профілактики хвороб до формування в учнів харчових звичок і здорового способу життя, підкреслив важливість створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.
Також у межах партнерської зустрічі відбулася панельна дискусія за участі міжнародних партнерів реформи: UNICEF, WFP, The Howard G. Buffett Foundation, DECIDE. Було визначено конкретні цілі для майбутньої співпраці, представлено ідеї та ініціативи, які посилять взаємодію між державою та міжнародними партнерами в межах розвитку реформи.
“Щоб масштабувати наші здобутки й результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів. Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проєкти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді. Школи й садочки, інші дитячі заклади стали місцями, у яких, попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже, закладається майбутнє всього суспільства”, — зазначила Олена Зеленська.
Нагадаємо, фабрика-кухня є ініціативою першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту виступив американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет. Фабрика-кухня в Бучі, що розпочала роботу 11 березня 2024 року, — пілотний проєкт, який уже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось у Лозівській громаді Харківської області. Одна подібна фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням кілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл і 9 тисяч закладів дошкільної освіти).