Омбудсмен Туреччини перевірив умови утримання російських полонених в Україні та здійснить такий же візит до РФ — подробиці (ВІДЕО)

Російські військовополонені. Фото: Facebook/Дмитро Лубінець

Український омбудсмен Дмитро Лубінець і його турецький колега Шереф Малкоч обговорили на зустрічі в Києві з сім’ями українських військовополонених питання звільнення їхніх рідних із російського полону. Крім того, Малкоч відвідав російських військовополонених в Україні та особисто ознайомився з умовами їхнього утримання, які відповідають усім вимогам міжнародного права, інформує FREEДОМ.

Востаннє Валентина спілкувалася зі своїм братом на початку весни 2022 року. У квітні жінка дізналася, що він, захищаючи Україну в складі 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, зник безвісти на Луганському напрямку. Через дев’ять місяців вона знайшла його в російському полоні.

“На сьогодні, за два роки, повернули [з полону] тільки шестеро людей [з 57-ї бригади]. Вони, звичайно, щось розповідають, але наша найбільша проблема в тому, що 28 осіб перебувають в одній колонії. Про решту — взагалі невідомо. І ми віримо… Ні, ми знаємо, що наші чоловіки є десь в інших місцях утримання, але, на жаль, країна-агресор не дотримується Женевських конвенцій, не надає підтвердження, і ми досі не знаємо про їхню долю”, — розповіла Валентина Волкова, представниця громадської організації “Знайти й повернути 57/34”.

Не отримала підтверджень про потрапляння члена своєї родини в полон і Надія. Вона шукає зятя, якого називає своїм сином.

“Сподіваємося, що він у полоні, що він живий і ми зможемо його побачити. Усі ми живемо такою надією. Але там вони у важкому становищі. Хлопці, які повертаються з полону, кажуть, що за два роки їх тільки місяць не били, а так — щоденно вони піддаються тортурам, тож нехай Бог їх укріплює, щоб вони все це витримали”, — сказала Надія.

Валентина, Надія та ще майже 800 родичів українських полонених і зниклих безвісти через російську агресію прийшли на зустріч з українським і турецьким омбудсменами.

Повернення тяжкопоранених українських захисників, медиків, яких згідно з міжнародним законодавством Росія не має права утримувати, обмін військовослужбовців, яких країна-агресор тримає в ув’язненні ще з 2014 року, репатріація тіл та розслідування теракту в Оленівці. Усе це — заклики родичів до омбудсмена Туреччини Шерефа Малкоча.

“Коли такі заходи відбуваються за участю міжнародного співтовариства, це змушує представників цього співтовариства вживати якихось дій. Що стосується Туреччини, їхній омбудсмен був одним із лідерів у наданні допомоги Україні в питанні військовополонених, зниклих безвісти. Саме за допомогою турецької сторони відбувся один із перших масштабних обмінів 21 вересня 2022 року. І тільки стихійне лихо в Туреччині змусило омбудсмена на той момент згорнути цю діяльність. Ми щиро раді, що вони повернулися до цього процесу, і сподіваємося на допомогу дієву, на реальну допомогу”, — зазначила голова громадської організації “Сталева гвардія Кривого Рогу” Оксана Латанська.

Омбудсмен Туреччини відвідав військовополонених російської армії в таборі на заході України. Він також має намір вимагати від Росії пустити його до українців, яких утримує Російська Федерація.

“У таборі затверджено розпорядок дня. Він передбачає восьмигодинний сон військовополонених, поіменні перевірки, триразове харчування, працю, релігійну, інтелектуальну та фізичну діяльність. На території установи є магазин, церква, стадіон, бібліотека, приміщення для перегляду телепередач. Російські військовополонені можуть зв’язатися з рідними за допомогою засобів IP-телефонії. Перебуваючи в установі, представники Туреччини переконалися, що росіян утримують згідно з нормами Женевської конвенції про поводження з військовополоненими”, — повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець після візиту.

Шереф Малкоч наголосив, що звертатиметься до РФ із вимогою відвідати українських полонених.

“Я передам отриману інформацію, розповім про свої відвідини російському омбудсмену Москальковій. І буду просити, щоб у такий самий спосіб я зміг відвідати українських полонених, які утримуються на території Росії. Я дуже сподіваюся, що нам вдасться це. Опісля ми будемо думати, які саме табори та в’язниці попросимо нам показати. На цьому етапі найважливіше — побачити, чи приймуть російські уповноважені особи та омбудсмени нашу пропозицію відвідати українських полонених”, — сказав турецький омбудсмен.

Дмитро Лубінець і Шереф Малкоч. Фото: Facebook/Дмитро Лубінець

Україна надасть турецьким партнерам списки таборів, колоній і в’язниць Росії, у яких відбуваються найбільші порушення прав українських військовополонених і цивільних заручників. Йдеться про Мордовію, В’язму та тимчасово окуповані Росією Донецьку й Луганську області.

Дмитро Лубінець проситиме Шерефа Малкоча саме ці місця відвідати насамперед.

Читайте також: Окупанти РФ на ТОТ України вчиняють жорстокі злочини: факти (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, за минулу зиму російські окупанти незаконно стратили щонайменше 32 українських військовополонених. Про це йдеться в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини. Експерти також провели інтерв’ю з 60 українськими військовими, нещодавно звільненими з російського полону. Їхні розповіді підтвердили застосування тортур, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження в російському полоні. 

Прямий ефір