Молдова в небезпеці через російські обстріли України — огляд загроз (ВІДЕО)

Наслідки падіння осколків ракети в Молдові у 2022 році. Фото: mai.gov.md

Молдова не підтвердила інформацію про проліт російської ракети над її територією під час нічної атаки на Україну 29 березня. Однак прикордонники заявили, що чули вибухи, які прогриміли з українського боку. Такі інциденти відбувалися й раніше: російські ракети вже опинялися над територією Молдови. Країні загрожують одразу кілька небезпек через війну Росії проти України, повідомляє FREEДОМ.

Ракетний обстріл Росією української території загрожує екологічною катастрофою Молдові. Про можливу небезпеку Кишинів застеріг президент України Володимир Зеленський. У публікації в Telegram за підсумками засідання Ставки верховного головнокомандувача він зазначив, що під час недавнього обстрілу метою російських дронів була Дністровська гідроелектростанція, розташована неподалік кордону з Молдовою. Руйнування цієї ГЕС може призвести до підтоплення навколишніх населених пунктів.

“Свідомими цілями противника стали Канівська та Дністровська ГЕС. Країна-терорист хоче повторення екологічної катастрофи на Херсонщині. Але тепер під загрозою не лише Україна, але й Молдова. Вода не зупиниться перед прикордонними стовпами, як не зупиниться і російська війна, якщо разом і вчасно не зупинити її в Україні”, — наголосив президент України Володимир Зеленський у Тelegram.

За даними Чернівецької обласної військової адміністрації, російські ракети були збиті ще на підльоті до Дністровської ГЕС. Аналітики звертають увагу на те, що це не перша спроба російської влади атакувати цю гідроелектростанцію. На їхню думку, крім відключення електроенергії, її пошкодження може створити проблеми й для сільського господарства через перебої з водопостачанням. Проте експерти стверджують, що завдяки грамотному проєктуванню шанси на руйнування електростанції невеликі.

“Ймовірно, агресор хотів досягти цих двох цілей. З одного боку — зменшити можливості України щодо отримання електроенергії із суміжних країн. І друга ймовірна мета — збільшити залежність Молдови фактично на 100% від електрики з електростанцій на території Придністров’я”, — зазначив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Білявський у коментарі “РБК-Україна”.

На думку аналітиків, Молдова усвідомлює ризики, пов’язані з агресивними діями Росії. Тому активно займається зміцненням своєї обороноздатності. Зокрема, Кишинів виділив кошти зі свого оборонного бюджету на закупівлю у французьких компаній нових зразків систем повітряного спостереження.

“Президентка Молдови Мая Санду та президент Франції Еманнуель Макрон підписали безпекову угоду, яка передбачає, що на території Молдови буде створено військову місію Франції, яка відповідатиме за навчання молдавської армії. І якщо зважати на той факт, що є ризики того, що придністровський конфлікт може спалахнути знову, це також може допомогти молдавській армії бути готовою до потенційної агресії”, — прокоментував кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

Крім того, у Молдові почали будувати повітряну лінію електропередачі “Вулканешти — Кишинів”. Президентка Мая Санду заявила, що це має допомогти Кишиневу позбутися енергетичної залежності від Придністров’я. Міністерство енергетики Молдови повідомило, що на будівництво лінії завдовжки 158 км планують витратити 27 млн євро. Санду зазначила, що цей проєкт є одним із найважливіших, який реалізується з моменту здобуття країною незалежності.

Читайте також: “Росія випробовує межі допустимого”: порушення повітряного простору російськими ракетами європейських країн проаналізував Коваленко

Прямий ефір