Близько 20% ВВП Росія планує витратити на військові потреби — розбір економіста

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Китай планує виділити на військові потреби до 7% валового внутрішнього продукту (ВВП). Це дуже багато для китайського рівня. У Європі на військові цілі витрачають не більш 2% ВВП, найбільші витрати — в Росії. Про це сьогодні, 12 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він порівняв, скільки коштів витрачають на військові потреби різні країни світу.

“Американці витрачають 3% свого ВВП. Європейські країни завжди були в дуже пільговому становищі з погляду безпеки, і, наприклад, до 2022 року Франція витрачала 0,8% свого ВВП на військові витрати. Максимальний обсяг, який європейці зараз витрачають, — до 2%. Я не беру Україну як країну, що воює, у нас набагато вищий цей відсоток, у нас свої особливості. У Російській Федерації цього року на військові витрати заплановано 120 млрд доларів, це близько 20% ВВП. Це дуже багато. І це свідчить про досить велике завантаження військово-промислового комплексу і підготовку РФ до великої війни на майбутнє”, — повідомив Пендзин.

Економіст висловив думку, що світ скочується до чергових перегонів озброєнь.

“Світ скочується в чергове зростання військових витрат, що, звичайно, зменшує можливість використання цих грошей на мирні цілі та на поліпшення життя людей, на зменшення голоду в світі. Тому, на жаль, ми живемо в епоху, яка за розмірами військових витрат дуже близька до останнього десятиліття існування Радянського Союзу”, — вважає він.

Читайте також: Два роки повномасштабної війни: наслідки для економіки Росії оцінили експерти

Нагадаємо, економічний оглядач В’ячеслав Ширяєв зауважив, що початок повномасштабної війни РФ проти України сильно вдарив по російській економіці.

Прямий ефір