Чи існує втома від України в американському суспільстві — думка політтехнолога

Прапори США та України. Фото: pravda.com

Багато американців не розуміють, чому війна Росії проти України їх стосується і впливає на них. Зважати треба і на фактор російської пропаганди, і на те, що в США зараз справді непроста ситуація. Таку думку в проєкті “На грани” (“На межі”) телеканалу FREEДОМ озвучив засновник проекту Ukraine Freedom Project, американський політтехнолог Стівен Мур.

“Війна точиться на Європейському континенті, й більшість американців не розуміють, чому це їх стосується. Вони не розуміють, чому війна в Україні впливає на них”, — зазначив Мур.

Він акцентував, що втому від війни відчувають і українці, і американці. Однак це різні речі.

“Я особисто перебував в Україні й жив там із п’ятого дня повномасштабної війни. І тому я розумію, яку втому відчувають українці. Зараз я вже кілька місяців у США. І я розумію втому, яку відчувають американці. Але втома американців — не те саме, що втома українців”, — сказав політтехнолог.

Коли американці говорять про втому від війни в Україні — це, вважає він, тому що вони бачать, як мільярди доларів виділяються Україні, а при цьому російська пропаганда вкидає інформацію про нецільове витрачання цих коштів, хоча це насправді не так.

“У США зараз непроста ситуація. 10 тис. осіб щодня в’їжджають у США через південний кордон, і ніхто не знає, звідки вони. Вони не тільки з Мексики, з країн Південної та Центральної Америки. Вони з таких місць, як Пакистан, Іран, Китай. [Нелегальний перетин кордону] призводить до смерті близько 100 тис. осіб на рік. На цьому кордоні великі проблеми. І якщо ви не прихильник підтримки України, то дуже легко говорити: а чому ми охороняємо кордон України, коли не охороняємо свій власний?”, — сказав Мур.

За його словами, тема України в американських медіа сьогодні, як і раніше, на слуху.

“Що сьогодні [телеканали] у США говорять про Україну? Сьогодні щось вибухнуло в Україні. Наступного дня — сьогодні щось вибухнуло в Україні. Через день — щось вибухнуло в Україні. І це те, що люди чують знову, знову і знову. І знаєте, зараз тільки 27% американців вважають, що Україна перемагає”, — зазначив спікер.

При цьому він зауважив, що в інформаційному полі домінує і сильний посил — Україна підірвала бойові можливості Путіна.

“Україна вивела понад 6 тис. танків, понад 300 тис. осіб (армії РФ, — ред.). В України немає військово-морського флоту, але ви вивели з ладу 24 кораблі, включно з флагманським крейсером “Москва”. Тож за будь-яким показником Україна виявилася дуже сильним противником у цій війні. Саме такий посил я чую зараз”, — резюмував Мур.

Повна версія інтерв’ю: Як російська пропаганда впливає на питання України в США: інтерв’ю з американським політтехнологом Стівеном Муром

Раніше експерт-міжнародник Руслан Осипенко висловив думку, що Сполучені Штати Америки все ж прийдуть до того, що допомога Україні — це допомога самим Сполученим Штатам. Це збереження лідерських позицій США у світі. Національні інтереси Америки візьмуть гору і допомога Україні буде виділена.

Прямий ефір