Побиття сином Кадирова в СІЗО росіянина Журавеля намагаються “скасувати” заднім числом, — адвокат

Микола Полозов. Фото: Facebook

Беззаконня в путінській Росії вже нікого не дивує. Росіяни не реагують на кричущу несправедливість з боку влади, а країна стала ілюстрацією оруеллівських творів. За фактом побиття Микити Журавеля Адамом Кадировим російська поліція не стала порушувати кримінальну справу “у зв’язку з відсутністю події злочину”. За словами російського адвоката і правозахисника Миколи Полозова, озвученими сьогодні, 7 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ, побиття сином Кадирова в СІЗО росіянина Журавеля намагаються “скасувати” заднім числом.

“Росія зараз — це абсолютно оруеллівський твір, де свобода — це рабство, де війна — це мир, де незнання — сила, а двічі два — п’ять. І герой твору “1984” переписував історію. Ось, власне, зараз ми спостерігаємо фактично реконструкцію, коли на наших очах факт побиття, який, напевно, бачили всі, який був опублікований, зараз заднім числом намагаються скасувати, що його нібито не було зовсім. Мабуть, це властивість усіх тоталітарних диктатур. І в цьому сенсі путінська диктатура анітрохи не гірша або не краща за інші”, — сказав він.

Йдеться про відсутність події злочину. Як пояснив адвокат, склад злочину — це коли щось було, але не те, що тягне на злочин.

“Тобто, можливо, і вдарив його легенько, можливо, не завдав жодних ушкоджень тощо. А відсутність події злочину — це те, що такого факту не було взагалі. Вони ніколи не зустрічалися, жодного відеозапису не було, ніхто нікого не бив тощо. І в цьому сенсі фактично скасували сам факт побиття Адамом Кадировим цього нещасного Журавеля”, — каже Полозов.

Також він висловив думку з приводу наслідків для росіян і як вони до цього ставляться.

“Але це ж очевидна кричуща несправедливість, коли закуту в кайдани людину хтось у невстановленому місці б’є тощо. Але хто на це може обуритися? Совість нації? Але совісті немає, виїхала совість, сидить по тюрмах совість. А більшості людей цей сюжет у принципі не те, щоб дуже й цікавий. Тому й жодної гострої реакції з Росії на несправедливість, що відбувається, практично не помітно”, — резюмував Микола Полозов.

Читайте також: На Кадирова російське законодавство не поширюється, — Цимбалюк

Нагадаємо, 25 вересня 2023 року голова Чечні Рамзан Кадиров опублікував у своєму Telegram-каналі відео, на якому його 15-річний син Адам б’є в СІЗО жителя Волгограда Микиту Журавеля, якого обвинувачують у справі про нібито спалення Корану. На відео видно, як Адам ногами б’є хлопця, який в наручниках. Те, що сталося, викликало хвилю обурення як у російському суспільстві, так і за кордоном.

Прямий ефір