ЄС має виконати зобов’язання щодо термінової військової допомоги Україні: потреби назвав голова Євроради

Снаряди 155-го калібру. Фото: ap.org

Україні терміново необхідно поставити стрілецьку зброю та боєприпаси, а також малі системи протиповітряної оборони. Про це сьогодні, 6 лютого, під час дебатів у Європарламенті в Страсбурзі (Франція) заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

Глава Євроради нагадав, що ЄС взяв на себе зобов’язання та має їх виконати.

“Ми це розуміємо, і ми мали глибоку дискусію на цю тему, що необхідно терміново підтримати Україну стрілецькою зброєю, малими боєприпасами, малими системами ППО. Ми дали обіцянку Україні — більше амуніції, 1 мільйон снарядів. І ми повинні виконати цю фундаментальну обіцянку, яку ми всі разом дали у Європейській Раді”, — заявив він.

Мішель також наголосив на необхідності реформування Європейського фонду миру, щоб зробити його більш ефективним для допомоги Україні.

“Цей механізм є надзвичайно корисним для підтримки України. Ми цим багато користувалися, але бачимо, що необхідно для реформування цього механізму. І на підставі пропозиції, висунутої верховним представником [ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем], ми вирішили продовжувати домагатися більшого прогресу. Ймовірно, потрібно додати більше грошей у цей механізм. Я думаю, також необхідно буде перейти від підходу відшкодування витрат, який був основою цього механізму, до підходу, який більшою мірою заснований на спільних закупівлях, а також спрямований на більшу підтримку нашої європейської оборони, з одного боку, але і щоб бути більш ефективним та швидким у нашій підтримці України”, — зазначив президент Європейської Ради.

Крім того, він торкнувся питання заморожених російських активів, зазначивши, що вдалося досягти “значного прогресу”.

“І ми попросили б наших міністрів продовжити та завершити роботу з цієї важливої теми. І, нарешті, ми ще раз відчуваємо, що ми не повинні здаватися і маємо зробити все можливе, щоб унеможливити обхід наших санкцій Росією”, — додав Шарль Мішель.

Читайте також: Системи ППО, снаряди, фінанси: як партнери посилюють оборону України — огляд FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, на зустрічі лідерів Європейського Союзу в Брюсселі було ухвалено рішення про виділення 50 млрд євро на підтримку економіки та інфраструктури України протягом наступних чотирьох років.

Жозеп Боррель заявляв, що Європейський фонд миру необхідно збільшити до 20 млрд євро, щоб протягом чотирьох років витрачати щорічно по 5 млрд євро на закупівлю військової амуніції для України.

Прямий ефір