Сума, яку виділяє ЄС, не фіксована і може збільшуватися з потребами України — розбір радника Зеленського

Олег Устенко. Фото: focus.ua

Після того, як лідери країн ЄС узгодили виділення Україні пакету допомоги на 50 млрд євро, постає питання — які умови потрібно виконати Києву. Йдеться про реформи, які забезпечуватимуть сталий розвиток країни та її життєздатність після закінчення війни. Крім того, сума, яку виділяє Європейський Союз, не фіксована і може збільшуватися відповідно до потреб України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

“Йдеться насамперед про ті реформи, які можуть забезпечити активний післявоєнний розвиток України. Щоб ми відбудовували Україну згодом, та й зараз у період війни. І ось практично червоною ниткою проходить забезпечення прав власності, йдеться про судову реформу, будівництво та розвиток антикорупційної архітектури, про зниження адміністративних бар’єрів для ведення бізнесу”, — пояснив Устенко.

Він розповів, що 50 млрд євро від ЄС — не фіксована сума, це її мінімальний кордон.

“У програмі української підтримки йдеться, що сума вона може бути збільшена відповідно до потреб України та за додаткових можливостей, які з’являються у Європейського Союзу”, — сказав радник президента України.

Устенко додав, що в Україні дефіцит бюджету через те, що країна перебуває у стані війни, та допомога союзників їй дуже потрібна.

“Для покриття дефіциту Україна має отримувати із цього фонду ЄС 1,5 млрд євро щомісяця. Найбільш реалістичний термін, коли зайдуть перші гроші, це березень. І ось тоді має зайти транш у розмірі 4,5 млрд доларів за три місяці — січень, лютий та березень”, — розповів економіст.

Читайте також: Європарламент готовий негайно схвалити надання Україні 50 млрд євро, — Макалістер

Раніше на зустрічі лідерів Європейського Союзу в Брюсселі було ухвалено рішення про виділення 50 млрд євро на підтримку економіки та інфраструктури України протягом наступних чотирьох років.

Читайте такожЯк на практиці буде реалізовано рішення про виділення 50 млрд євро Україні від ЄС, пояснив Рейтерович

Прямий ефір