Проведення другого туру президентських виборів у РФ неможливе, — російський журналіст

Олексій Левченко. Скріншот: uatv.ua

У Кремля достатньо інструментів для підрахунку голосів на президентських виборах, тому другого туру не буде. Таку думку сьогодні, 31 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський журналіст Олексій Левченко.

Він вважає, що шанси на перемогу Бориса Надєждіна як антивоєнного кандидата “повністю зосереджені в районі кремлівських палат й залежать від того, яке рішення там ухвалять”.

Журналіст прогнозує, що, найімовірніше, Надєждіна не зареєструють як кандидата, тому що навколо нього акумулюються всі, хто так чи інакше незадоволений Путіним, режимом та чинною політикою.

“А така штука дуже заразна, вона має вірусний ефект. Ми вже бачимо за тими рейтингами, які публікуються, що Надєждін несподівано опиняється на другому місці навіть у цих умовах. І рейтинг його зростає, і в разі його потрапляння на вибори — це серйозний та малоконтрольований фактор для Кремля”, — сказав Левченко.

Він переконаний, що ніякого другого туру виборів у РФ не буде.

“Навіть якщо буде сильне протестне голосування, влада зробить усе, щоб воно не було помітним у цифрах та просто скоригує результати”, — сказав Левченко.

Журналіст зазначив, що вибори, як певна електоральна процедура, потрібна якраз для легітимації Путіна.

“Навіть у Радянському Союзі вибори все одно проводилися, оскільки це була якась процедура approve, яку владі потрібно отримувати для самої себе, що її повноваження мають якусь легітимність. Тому, власне, наприклад, Путін проводив референдум щодо поправок до Конституції, хоча закон цього не вимагав. Тобто йому потрібно завжди демонструвати, що те, що він робить, має якусь народну підтримку”, — вважає Левченко.

Читайте також: Надєждін вдихнув нове життя в протестний рух у Росії, — Ейдман

Нагадаємо, після заяви Надєждіна про намір балотуватися на пост президента Росії з’явилися припущення, що він узгодив свою кандидатуру з Кремлем як ліберальний і антивоєнний кандидат. Однак сам політик наполегливо заперечує ці чутки.

На своєму передвиборчому сайті Надєждін описує себе як “принципового противника політики чинного президента”. Одним із ключових положень маніфесту Надєждіна є його позиція щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну. Політик заявляє, що Володимир Путін зробив “фатальну помилку, почавши так звану “спеціальну військову операцію”.

Прямий ефір