Громадянство РФ в обмін на життя — Кремль затикає дірки на фронті іноземними найманцями (ВІДЕО)

Мобілізація в РФ. Ілюстративне фото: news.liga.net

Іноземні найманці, які беруть участь на боці РФ у війні проти України, можуть отримати російське громадянство. Відповідний указ підписав президент Росії Володимир Путін. Згідно з документом, громадянство РФ нададуть винятково тим іноземцям, які укладуть контракт із Міністерством оборони на термін не менше ніж рік, повідомляє FREEДОМ.

“Встановити, що із заявою про прийняття до громадянства РФ можуть звернутися: іноземні громадяни, які уклали в період проведення спеціальної військової операції контракт про проходження військової служби у ЗС РФ або у військових формуваннях”, — ідеться в тексті указу про надання громадянства РФ іноземним найманцям, розміщеному на порталі нормативно-правових актів.

Згідно з документом, громадянами Росії також можуть стати не тільки іноземці, які підписали контракт, а й їхні родичі.

“Росіянами у них поки що не вдається заткнути дірки на фронті, ось знайшли лазівку, як можна назбирати ще “живе м’ясо” і відправити до України. Нічого дивного немає, що ті строки, які були прописані в законі від травня торік, скорочуються, тому що справді не встигають, їм потрібно все більшу і більшу кількість мігрантів призвати. Щоб, наголошую, не мобілізувати зараз російських громадян, щоб не було хвилювань у суспільстві”, — каже політик і лідер руху “Говоріть голосніше!” Андрій Сидельников.

Подібний документ про спрощене отримання російського громадянства Путін уже підписував у вересні 2022 року. Основна різниця полягає в терміні розгляду заяви. У попередній версії йшлося про три місяці, зараз же — про один.

“Посил на зменшення термінів отримання громадянства РФ від трьох місяців до місяця — це майже гарантія того, що, якщо людина погодиться воювати, то і вона, і її сім’я отримає громадянство. Це важливо для цих людей, тому що для когось це, в принципі, можливість почати жити”, — коментує кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

Раніше також повідомлялося, що на війну проти України Росія вербує найманців із Куби, Лівану, Сирії та Африки. Зокрема, з Африканського континенту, за інформацією Центру національного опору, Кремль збирався набрати до сотні солдатів і офіцерів для наповнення “Африканського корпусу”. Експерти зазначають, РФ націлена на найманців із бідних країн, оскільки, таким чином, як їм здається, вони зможуть поліпшити життя своїх родичів.

“Найімовірніше, більшою мірою це для сімей буде зроблено. Бо навряд чи з фронту повернуться ці так звані найманці чи мобілізанти, неважливо як називатимуться. Ті, хто підпише з іноземних громадян контракт із Міноборони Росії. Тобто багато людей з бідних сімей інших країн можуть розглядати таку можливість — своє життя віддати для поліпшення життя своїх сімей”, — сказав Сидельников.

Попри те, що в РФ найманство заборонено, Кремль продовжує цю практику. Зі свого боку найманців, які воювали на боці Росії проти України, після повернення додому саджають до в’язниць. Так, Наринський обласний суд у Киргизстані засудив до 5 років позбавлення волі Бекназара Боругул уулу за участь у війні проти України у складі ПВК “Вагнер”.

“У Державному комітеті національної безпеки Киргизької Республіки повідомили, що розгляд щодо чоловіка ведуть за статтею 256 (“Участь громадянина Киргизької Республіки у збройних конфліктах або воєнних діях на території іноземної держави чи проходження підготовки для вчинення терористичного акту”) Кримінального кодексу КР”, — ідеться в публікації видання “Радио Азаттык”.

Водночас не варто очікувати масовості затримань. На думку експертів, вони більше політичні, щоб показати позицію щодо російської агресії проти України.

Зазначимо, що перші новини про те, що Кремль набирає мігрантів на війну проти України, з’явилися в жовтні 2022 року. Тоді про це повідомили правозахисники.

Читайте також: Путіна не зупинить жодна кількість вбитих російських солдатів: колосальні цифри втрат армії РФ обговорили експерти

Нагадаємо, 2023 року до російських судів надійшло понад 5 тис. справ про самовільне залишення військової частини. Такі дані опублікувало видання “Медіазона”. Показник рекордний. Наприклад, минулого, 2022 року, суди РФ розглянули понад тисячу таких справ. Разом із цим “Медіазона” пише, що у 2023-му випадків дезертирства в російській армії стало в 6 разів більше порівняно з попереднім роком.

Прямий ефір