Південна Корея може змінити позицію щодо постачання зброї Україні — що впливає на позицію країни: коментар експерта

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Продаж зброї Україні Південною Кореєю можливий, однак статися це може не скоро. Країні потрібно витримувати баланс. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 3 січня, озвучив політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

У Сеула є свої відносини з Росією, з Китайською Народною Республікою. До того ж, у країни є постійна загроза з боку Північної Кореї, нагадав політолог.

“Це такий дійсно дуже складний баланс, тому що є ще й Північна Корея, яка виступає як проксі для Китайської Народної Республіки і РФ, і на яку постійно доводиться озиратися, зокрема як на ядерну державу”, — зазначив Левусь.

За його словами, продаж зброї Україні викликає в Південній Кореї досить серйозні суперечки. Адже одна справа, коли Сеул продає танки Польщі і потім вони поставляються в Україну, а інше питання — прямі поставки.

“Розмова про продаж озброєнь Україні триває. І, можливо, це станеться, але явно дуже нескоро, оскільки, викликає досить серйозні суперечки в самій Південній Кореї. Це така досить важка ситуація. Тому що все таки, поставки Польщі — одна справа. А Південна Корея активно продає озброєння Польщі: танки і самохідні артилерійські установки. І, до речі, самохідна артилерійська установка “Краб”, зроблена на корейському шасі, потім поставляється в Україну теж. А інше питання, коли потрібно витримувати баланс, це досить важко”, — сказав Левусь.

Проте Південна Корея активно надає Україні гуманітарну допомогу. І з цього приводу в країні налаштовані позитивно, мають намір допомагати далі, доповнив експерт.

“Однак можливість загострення відносин із Росією, звичайно ж, дуже сильно впливає на настрої і політиків, і простих людей у Південній Кореї. Тим паче, що досить довгий термін у них із Росією були, в принципі, нормальні відносини”, — зазначив Левусь.

Він також нагадав, що цього року Південна Корея обмежила постачання дуже великої кількості товарів до Росії та Білорусі.

“Тому було б, напевно, дивно, якби Південна Корея не пройшла повністю ось цей шлях до дозволу прямого продажу зброї Україні. Це буде, я так вважаю. Але коли це станеться, поки що складно прогнозувати”, — резюмував політолог.

Читайте також: Обмеження виробництва озброєння: як Тайвань та Південна Корея тиснуть на РФ (ВІДЕО)

Нагадаємо, Південна Корея стала важливим світовим центром з виробництва озброєнь і має унікальні можливості для швидкого постачання зброї, зокрема для України. 

Прямий ефір