Ворог намагався максимально виснажити системи протиповітряної оборони України, — Гуменюк

Наталія Гуменюк. Скріншот: uatv.ua

Масованими комбінованими атаками російська армія намагається прорвати українську протиповітряну оборону, використовуючи зокрема стратегічну авіацію. Про це сьогодні, 2 січня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Це саме ті ракети, які вони довгий час накопичували, і зараз намагаються компенсувати невдачі на фронті цими ударами й терористичними актами по всій країні”, — коментує вона.

Гуменюк вважає, що цілі ворога — підрив української економіки та морально-психологічного стану громадян.

“Зосередження ударів, як правило, спрямоване на столичний регіон, на важливі регіони, які, попри серйозний тиск щодо них, продовжують функціонувати та підтримувати економіку України… У зв’язку з цим продовжуються атаки з використанням ракет, у тому числі по житлових кварталах. Це — пріоритет ворога. Вже протягом кількох днів ми фіксуємо, що одночасно відбувається тиск на економіку та морально-психологічний стан”, — зазначила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

За словами Гуменюк, ракети випускалися, швидше за все, з рубежів у районі Каспійського моря і прямували складними маршрутами — це традиційна тактика росіян.

“Ворог намагається тримати свої літаки максимально далеко від заходів впливу нашої протиповітряної оборони. А ракети, які він спрямовує, слідували досить складним маршрутом і проходили через південні регіони, але фактично по косій зрізаючи основний маршрут і не даючи можливості їх зафіксувати силам протиповітряної оборони та відпрацювати по них. Це, в принципі, досить звичайна тактика ворога. Ми вже не вперше спостерігаємо, знаємо, що вони можуть таким чином закладати маршрути своїх ракет”, — розповіла Наталія Гуменюк.

Вона додала, що протидія таким пускам потребує напруженої роботи всіх сил та засобів протиповітряної оборони.

Читайте також: Знищено усі “Кинджали”, “Калібри” та переважну більшість інших ракет: як Україна відбивала повітряну атаку росармії

Нагадаємо, майже шість годин сумарно тривала повітряна тривога в столиці України сьогодні, 2 січня. Ворог атакував Київ дронами типу “Шахед”, крилатими й аеробалістичними ракетами. Росіяни також завдали ударів по центру Харкова.

Читайте також: Київ і Харків — у вогні, понад 90 поранених: кадри наслідків російської атаки оприлюднив Зеленський (ВІДЕО)

Прямий ефір