Боротьба в акваторії Чорного моря — революційна, — Яковенко про застосування морських дронів

Ілюстрація: usni.org

Історія сучасного протистояння на морі пишеться руками українських інженерів. Про це сьогодні, 24 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив співзасновник DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“До початку повномасштабної війни морських дронів не було на світовій арені, у формулі безпеки акваторій просто не існувало такого типу пристрою. Тренди задає Україна, і загалом формує політику того, як повинно використовуватися дане обладнання — ніхто не може цього навчити, у підручниках немає такої інформації, історія пишеться руками українських інженерів”, — сказав він.

Експерт зазначив, що саме за допомогою робототехніки українській стороні вдається “ганяти” акваторією Чорного моря Військово-морський флот Росії.

“З кожною операцією і противник, і Україна вчаться, — технології розвиваються. І те, що ми можемо бачити в інформаційних сюжетах, — дрони, які працюють і володіють певними технічними характеристиками, це те, що вже відпрацювало своє”, — каже Яковенко. 

За його словами, нові компоненти, що перебувають на озброєнні ЗСУ, про них немає інформації в публічній площині. 

“Україна постійно розвивається в цьому напрямку, і противник про це знає і бачить, що Україна в напрямку робототехніки на кілька кроків попереду. Це перший момент. Другий момент — ви бачили, наскільки далекими можуть бути удари, які завдає Україна в боротьбі за звільнення акваторії Чорного моря? Для Чорноморського флоту фактично немає безпечних місць, тому що дрони можуть знайти їх де завгодно. Насправді ті речі, які ми бачимо, вони просто революційні, і противник інколи навіть не знає, чого можна очікувати від України, лише розуміє те, що перебуває не в безпеці”, — акцентував Валерій Яковенко.

Читайте також: Знищення кораблів Чорноморського флоту — не тільки військовий, але й політичний удар для Росії, — Грабський

Нагадаємо, втрати противника в Азовському і Чорному морях наразі становлять 20 суден: від флагмана “Москвы”, десантних, розвідувальних кораблів, ракетоносіїв до навіть одного підводного човна — субмарини “Ростов-на-Дону”. 

Прямий ефір