Кожна закордонна поїздка російського диктатора має супроводжуватися запитаннями про депортацію українських дітей, — Гончаренко

Олексій Гончаренко. Скріншот: uatv.ua

Міжнародний тиск на Володимира Путіна необхідно посилювати. Навіть пропри ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС), диктатор має можливість безкарно відвідувати інші країни. Крім цього, важливо, щоб кожна закордонна поїздка президента Росії супроводжувалася запитаннями щодо його злочинів проти українського народу. Про це сьогодні, 23 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Олексій Гончаренко.

“Не можу поскаржитися на відсутність реакції світу. Інша історія, що, попри ордер на арешт, попри те, що Росія творить, Путін їде в Об’єднані Арабські Емірати, і там підсвічують небо кольорами російського прапора, демонструючи, що їх ця тема не хвилює”, — сказав він.

За його словами, якщо російський диктатор зможе подолати міжнародну ізоляцію після своїх дій, це може стати прецедентом для інших тиранів, які можуть вирішити, що їм теж припустимо чинити геноцид і викрадати дітей.

“Це має бути припинено, нам необхідно максимально залучати всіх до розв’язання цього питання і чинити міжнародний тиск на Путіна. Треба, щоб у кожній його поїздці, якщо вони трапляються, звучало це питання. Потрібно зробити це супер токсичною темою для Росії, щоб примусити її повертати дітей і припинити цю практику. На жаль, інших інструментів в України немає”, — наголосив Гончаренко.

Він додав, що, безумовно, необхідне виявлення всіх учасників цього процесу, накладення на них санкцій і висунення обвинувачень у кримінальному порядку. І українське правосуддя вже робить певні кроки в цьому напрямку.

Читайте також: Насильницька депортація — це один із найбільш цинічних злочинів війни РФ проти України, — Зеленський на зустрічі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей (ФОТО, ВІДЕО)

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір