Візитом Зеленського до Осло розв’язано комплекс питань, спільна мета — безпека: аналіз Буряченка

Крістерссон, Якобсдоттір, Зеленський, Стере, Нііністьо, Фредеріксен. Фото: president.gov.ua

Ключовим меседжем на саміті Україна – Північна Європа стала безпека на Європейському континенті та підтримка України в її боротьбі проти російської агресії. Києву вдалося отримати довгострокову всебічну допомогу від 9 країн Північної Європи та підтримку української формули миру. Про це сьогодні, 14 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Багато було про Україну, багато було базових результатів. З огляду на те, що до Осло приїхав президент України Володимир Зеленський, позиції України були ще більш посилені. На саміті говорили про безпеку насамперед. Це було їхній основний і ключовий меседж. Вони розуміли ризики, які несе перед ними Російська Федерація. Дуже багато і рішуче говорила приймаюча сторона, прем’єр-міністр Норвегії. Був дуже на порядку денному прем’єр-міністр Фінляндії, говорив конкретно про військовий компонент. Якщо Норвегія говорила про комплекс і про дипломатію, про економічну і технологічну підтримку, про нові системи ППО NASAMS для України, які були обіцяні, то Фінляндія говорила більше про артилерію. Був об’єднаний пакет від Данії та Ісландії”, — розповів він.

Резюмуючи, політолог зазначив, що Україні вдалося отримати довгострокову допомогу від цих дев’яти країн.

“А це перший такий дзвіночок, коли не окремі пакети допомоги, а довгострокова стратегія. І навіть президент Зеленський окреслив це питання, сказав, що Норвегія і 9 північних країн — це піонери в цьому питанні в хорошому сенсі слова, вони є прикладом для наслідування. Понад 2 млрд дол. підтвердила свою фінансову допомогу Норвегія. Близько 800 млн підтвердила Данія. Крім грошей, важливими є нові системи ППО NASAMS для захисту українських міст і Чорноморського зернового маршруту без РФ, для його посилення. Є розуміння, що таких систем нам потрібно дуже багато”, — уточнив Буряченко.

Ба більше, за його словами, було проговорено, почуто і зафіксовано позицію України щодо підтримки української формули миру, що є надзвичайно важливим.

“І в контексті цього вже проговорювалися довгострокові гарантії безпеки від цих дев’яти країн для України. Це надзвичайно важливо перед рішучим голосуванням 14-15 грудня в Європейському Союзі про відкриття для України європейського шляху, повноцінного членства. І всі країни цього саміту рішуче підтвердили, що вони підтримуватимуть Україну на цьому шляху. Тобто розв’язано було цим візитом цілий комплекс питань — і дипломатичний, і економічний, і військовий”, — каже кандидат політичних наук.

Також, акцентував він, надзвичайно важливою є підтримка найближчих партнерів і сусідів із Європи, коли допомога Україні, як стратегічному партнеру Сполучених Штатів, залежить від внутрішньополітичних суперечностей двох партій, які “вже вкотилися в політичний сезон”.

“Тим більше, що вони підтвердили ту тезу публічно. У спільній декларації був виступ кожної країни, що Україну підтримуватимуть стільки, скільки потрібно. І враховуючи, що за цей час уже пораховано, що ці дев’ять країн допомогли Україні в сумі на 13 млрд дол., це вже говорить багато про що. Що ці країни справді рішуче налаштовані безальтернативно в допомозі Україні з усіх боків — і в політичному, і в дипломатичному, і в моральному, і у військовому аспекті. Спільна мета — безпека”, — розповів Буряченко.

За оцінкою політолога, інтерес не тільки Норвегії, а й усіх дев’яти північних країн, щоб Україна вистояла і перемогла в розв’язаній Росією війні.

“Тому що в іншому якомусь розкладі шанси нападу на ці країни або на країни Балтії, припустімо, або Польщу, збільшуватимуться мало не в геометричній прогресії. Вони це абсолютно чітко розуміють. Тому питання цього саміту на 90%, так чи інакше, були питання безпеки і їхньої, і європейської, і України”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Україна може отримати ще більше військової техніки від Скандинавії: підсумки візиту Зеленського до Осло обговорюємо з експертами

Нагадаємо, як повідомляють на сайті уряду Норвегії, країна передасть Україні додаткові системи ППО NASAMS на 30 млн дол. Також прем’єр-міністр Норвегії в межах другого саміту Україна – Північна Європа заявив про збільшення фінансової підтримки Києва.

Прямий ефір