“Пряма лінія” Путіна триває у РФ — про що не скаже диктатор (ВІДЕО)

Володимир Путін. Скріншот: YouTube/Ходорковський LIVE

Сьогодні, 14 грудня, глава РФ Володимир Путін відповідає на запитання росіян у прямому ефірі російських телеканалів. На “пряму лінію” глави Кремля надійшло понад мільйон звернень росіян, відзвітували пропагандисти. Прессекретар російського президента Пєсков повідомив, що “скарг мало, в основному — слова підтримки”. Згідно з опитуванням “Левада-Центру”, найбільше росіян хотіли б запитати, коли закінчиться злочинна війна Росії проти України і мобілізація. А частина респондентів хотіла б отримати інформацію про реальний стан російської економіки, інформує FREEДОМ.

Напередодні “прямої лінії” росіяни висловлювали свою думку з приводу політики Путіна. Дехто обурений тим, що Конституція в РФ не працює. А хтось прямо заявляв, що війна Росії проти України — незаконна. 

“Навіщо нам вторгатися в чужу країну? Зміцніть кордони, які у нас погано оснащені. І навіщо ми, вибачте, поперлися в чужу країну?”, — сказала під час опитування росіянка.

Холодильник у країні поступово перемагає телевізор. Кризові явища в російській економіці не можуть ігнорувати навіть віддані прихильники режиму. 

Одним із симптомів став ажіотажний попит на курячі яйця. Дефіцит супроводжує подорожчання. З початку року ціни на яйця в Росії зросли на 40%. Журналісти повідомляють, що в Бєлгороді, Новосибірську, Єкатеринбурзі, Ульяновську та Саратові товару або немає на полицях у магазинах, або коштує він вкрай дорого. 

“Не можна не брати до уваги санкційні питання, тому що в реальній дійсності вся російська переробка, вся російська техніка, верстати, хімікати, комплектуючі — це ж усе імпорт, до того ж імпорт з Євросоюзу. Тому об’єктивно питання, пов’язані з ускладненням поставок, із санкційними обмеженнями, призвели до того, що досить великий обсяг технічних засобів на сьогодні або недоступний, або перебуває в стані ремонтів”, — зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Практично всі сектори економіки, зокрема й аграрний, відчувають брак кадрів. Раніше нішу частково займали трудові мігранти. Після того як їх стали масово відправляти на війну Росії проти України, більшість виїхала. Мігрують і росіяни призовного віку.

“Дуже велика хвиля мобілізації, яка пройшла, забрала людей. Це друга причина, досить серйозна. Третій момент, про який теж потрібно говорити. Ви знаєте, є ніби історичний досвід, який говорить, що чим більше ви витрачаєте на війну, тим менше грошей опиняється в цивільному секторі, тим менше коштів опиняється в сільському господарстві. І об’єктивно там починають зростати серйозні проблеми”, — зазначив Пендзин. 

Влада намагається збалансувати внутрішньоекономічну ситуацію за рахунок імпорту з Білорусі, Казахстану або Туреччини. Але, на думку експертів, це не вирішить проблему. Це допоможе частково задовольнити попит, але не знизить собівартість продукту, а значить і його ціну. І жодним чином не сприяє розвитку власного виробництва. 

Проблеми в Російській Федерації і з опаленням. Пенсіонерка зі Свердловської області замерзла насмерть через те, що в будинок так і не подали тепло. 

“Виявилося, що в дерев’яному будинку, де мешкала жінка, не було не тільки опалення — ще пів року тому там відключили і газ, і воду. Люди, які знайшли тіло пенсіонерки, вважають, що вона померла від обмороження”, — йдеться в повідомленні Telegram-каналу “ЧТД”. 

У Самарі вночі жителі перекрили Московське шосе. Вони вимагали дати опалення, яке відключили через ремонтні роботи. 

А в Хабаровському краї сотні людей залишилися без води через порив труб: водопровід ремонтували харчовою плівкою і скотчем. 

“Ми сидимо без води — 400-500 осіб. Дитячий садок у нас не працює, школа не працює, тому що немає води. Другий рік ми залишаємося без води, не вперше таке”, — поскаржилися росіяни. 

У Росії зростає рівень бідності. Згідно із соцдослідженнями проєкту “Хроники”, у 44% сімей знизилися доходи, кожен п’ятий респондент повідомив про відсутність потрібних йому ліків.

Читайте також: На “пряму лінію” з Путіним приймають запитання — що хвилює росіян (ВІДЕО)

Раніше політтехнолог Тарас Загородній сказав, що “пряма лінія” Путіна — це чергова демонстрація того, що диктатор легітимний і готовий вирішувати проблеми країни.

Прямий ефір