Зміцнення військово-морської оборони України: морську коаліцію очолили Велика Британія та Норвегія (ВІДЕО)

Корабель "Черкаси". Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Велика Британія та Норвегія очолили морську коаліцію для України. Країни зобов’язуються надати кораблі і транспортні засоби Військово-морським силам України для зміцнення обороноздатності в Чорному морі. Про перші поставки вже оголосили в Лондоні, повідомляє FREEДОМ.

“Велика Британія дарує 23 рейдових кораблі та 20 амфібій швидкого розгортання “Вікінг”. Я також можу повідомити, що ми підтримуємо Україну в придбанні у Великої Британії двох кораблів-міношукачів”, — заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

“Ми допоможемо Україні зміцнити військово-морську оборону та поліпшити її здатність діяти вздовж власного узбережжя. Свобода пересування й відкриті торгові маршрути в Чорному морі мають вирішальне значення”, — наголосив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи країна-агресор намагається блокувати український експорт морем, зокрема, мінує корабельні маршрути.

Від російських мін у Чорному морі потерпає не лише Україна, а й, наприклад, Румунія. А в лютому 2023-го в Грузії — у Батумі — біля берега вибухнув один із цих боєприпасів. Тому першочергове завдання морської коаліції — убезпечити узбережжя Чорного моря, заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

“Наша перемога залежить від технологічної переваги над ворогом. Росія не повинна почуватися в безпеці в жодній частині Чорного моря… Разом із нашими партнерами ми можемо розвивати морську авіацію, надійну берегову оборону та інші спільні потужності. Серед першочергових завдань — зробити узбережжя Чорного моря безпечним від морських мін”, — написав Умєров у Facebook.

Україна планомірно знищує російський Чорноморський флот, використовуючи морські дрони. Російська Федерація, своєю чергою, задіює більше сил для боротьби з українськими морськими безпілотниками, а також намагається скопіювати їхню технологію.

“Противник, зіткнувшись із новою загрозою, намагається підлаштуватися, знайти засіб боротьби з новими засобами ураження: там і гелікоптери на патрулюванні в Чорному морі, і встановлення бонів та загороджень у бухтах, навіть морських дельфінів намагалися використовувати. І поява нових засобів протидії призводить до того, що для того, щоб їх подолати, вдосконалюється технологія засобів ураження”, — сказав керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук.

Київ продовжує нарощувати виробництво морських дронів. На озброєнні української армії безпілотники “Марічка”, Sea Baby, MAGURA V5 та інші. Це з їхньою допомогою ЗСУ вразили російський фрегат “Адмірал Макаров”, тральник “Іван Голубець”, розвідувальний корабель “Іван Хурс”, патрульне судно “Сергій Котов” та десантні катери “Акула” і “Серна”.

Читайте також: Партнери допомагають ВМС України у підготовці особового складу, опануванні сучасних морських технологій і передають кораблі, — Плетенчук

Нагадаємо, Україна отримає військові кораблі для посилення охорони “зернового коридору”.

Прямий ефір