Допомога українцям, об’єднання поляків та консенсус у партнерстві з Києвом: обговорюємо друге прем’єрство Туска з політологом

Дональд Туск. Фото: sejm.gov.pl

13 грудня Дональд Туск склав присягу прем’єр-міністра Польщі. Таким чином він знову став повноправним головою польського уряду.

Дональд Туск уже очолював уряд Польщі у 2007-2014 роках. Крім цього, він двічі обирався головою Європейської ради — найвищого політичного органу Євросоюзу.

Новий польський прем’єр

Церемонія складання присяги Туска пройшла в президентському палаці. Перед цим новий прем’єр та міністри зібралися перед сеймом, звідки на автобусі з написом “Спасибі, Польща” вирушили до офісу президента.

На церемонії були присутні президент Польщі Анджей Дуда, урядовці, а також спікери Сейму та Сенату Шимон Головня та Малгожата Кідава-Блонська.

У своїй інавгураційній промові Дональд Туск закликав західних лідерів до мобілізації зусиль для допомоги Україні.

“Напад на Україну — це напад на всіх нас. Ми вимагатимемо повної мобілізації Заходу для допомоги Україні. Я більше не можу слухати політиків, які кажуть, що втомилися від ситуації в Україні. Я вимагатиму допомоги Україні з першого дня [своєго перебування на посаді ]”, — цитує Дональда Туска видання “Радіо Свобода“.

Президент України Володимир Зеленський привітав Туска з обранням на посаду прем’єра Польщі та висловив упевненість, що Україна та Польща залишаться вірними захисту глобальної свободи.

“Вітаю Дональда Туска з обранням Сеймом на посаду прем’єр-міністра Польщі. Майбутнє України та Польщі — у єдності, взаємодопомозі та стратегічному партнерстві для перемоги над нашим спільним ворогом. Коли ми стоїмо разом, свобода обох наших націй неперевершена. Ми цінуємо підтримку. Ми цінуємо підтримку. ми зміцнюємо одне одного і всю Європу. Я впевнений, що Україна та Польща залишаться відданими справі захисту глобальної свободи”, — сказав президент.

Раніше Дональд Туск представив майбутній склад свого уряду. За словами Туска, він вирішуватиме проблеми, які виникли останнім часом між Варшавою та Києвом, інформує “Голос Америки“.

За офіційними даними, у Польщі проживає близько 2,5 млн українців. Під час парламентської кампанії та після неї градус напруги у польському суспільстві з українського питання став досить високим. Дональд Туск заявив, що надання всебічної підтримки Україні у боротьбі з Росією — це один із пріоритетів.

Раніше Туск анонсував план із чотирьох кроків щодо стабілізації відносин з Україною. Однією з його ключових обіцянок є врегулювання ситуації на польсько-українському кордоні.

Читайте також: У Польщі новий прем’єр: чого чекати від Туска

Туск та Україна в оцінці експерта

Про нового-старого прем’єр-міністра Польщі, і як його призначення вплине на відносини з Україною в ефірі телеканалу FREEДОМ, розповів політолог Ігор Петренко.

— Якою є ваша експертна оцінка з приводу Дональда Туска та його впливу на відносини України з Польщею?

— Мені здається, що Туск має два моменти. Перший момент у тому, що він проєвропейський політик. Очевидно, що він підтримуватиме вступ України до Європейського Союзу.

І Туск буде конструктивнішим у питанні економічних моментів. Ми чудово розуміємо, що Україна, вступаючи до Європейського Союзу, претендуватиме на певне фінансування, зокрема, у квотах із сільського господарства. І це пряма конкуренція із Польщею. Тому я сподіваюся, що буде конструктивніше обговорення цієї проблеми.

Ну і загалом, мені здається, що саме повернення лідерства Польщі в питанні підтримки та допомоги України. І можливо, ми знову побачимо в особі Туска адвоката.

Але тут теж треба розуміти, що є певна конкуренція щодо євроінтеграції України, її вступу та розподілу фінансування. Ми знаємо, що у Європейському Союзі точаться жорсткі дискусії з цього приводу. Але загалом мені здається, що ми зараз перейдемо до більш конструктивних відносин.

— А які можуть бути обмеження чи де можуть не співпадати інтереси Польщі та України?

— Загалом наші інтереси збігаються. І Польща, і сам Туск та й самі поляки розуміють ту загрозу, яку несе Російська Федерація. Вони чудово бачать і гібридну війну, і щупальця РФ, які вони теж відчувають на собі. Вони чудово розуміють питання безпеки України як одного з головних факторів, що стримують просування РФ та її агресії.

Можливо, нам ця роль не дуже подобається, але вже склалося. Це певна підмога тієї допомоги, підтримки, яку ми отримуватимемо.

Як мені здається, Польща та Україна можуть бути лідерами Східної Європи. Це стосується й оборонних потужностей, які має Україна. Це стосується і визначення економічного потенціалу, і співпраці, яка у нас може бути у різних сферах. Тому нас більше поєднує дискусійний момент.

Вони можуть бути стосовно певних квот, на які зараз претендує Польща, і які будуть переглянуті у зв’язку зі вступом України до Євросоюзу.

Так, це трохи віддалена у часі перспектива, але все одно вона обговорюватиметься.

Є ще, звісно, історичне питання, на якому РФ активно намагається грати. Мені здається, що тут підхід має бути дуже простим: історію потрібно залишити саме історикам.

У цьому моменті можуть бути якісь дискусії, і певні політичні сили можуть грати на цьому. І, безумовно, тоді Туску в новому уряді напевно доведеться реагувати на це.

Але загалом у нас точно більше загальних моментів, з яких ми можемо стартувати та розвивати наші відносини. Якихось непереборних перешкод чи особливих труднощів у наших стосунках немає.

— А що може змінитись у внутрішній політиці самої Польщі? У цій країні знаходиться велика кількість українців, які мешкають там і працюють.

— Мені здається, що Туск рухатиме Польщу більше щодо демократичного розвитку. Ми бачили, що партія “Право та Справедливість” намагалася все-таки більше контролювати. Більше такий автократичний підхід вони мали. Це і судова реформа, це те, що відбувалося у сфері засобів масової інформації, громадського телебачення.

Плюс ми пам’ятаємо окрему позицію Польщі щодо багатьох питань, з яких було ухвалено рішення в самому Європейському Союзі. Це окрема позиція у Польщі, як зараз в Угорщині стосовно України, але з інших питань. Те саме питання абортів та низка інших складних питань.

Дональд Туск — це більш сучасна людина, яка має акцент не на традиціоналізм і консерватизм. Це все-таки більший ліберальний підхід. І цей настрій, скажімо, мешканців великих конгломератів, тобто, великих міст Польщі. Все-таки це трохи інший електорат, і там був інший підхід.

Тому мені здається, що це буде таке, знаєте, осучаснення. Це той відкат, який стався в уряду останнім часом, це буде саме повернення до загальноєвропейських цінностей.

— А чи є якісь європейські держави, які беруть приклад сьогодні з Польщі?

— Швидше, Польща це виняток, аніж правило. Зараз у ЄС ми бачимо правий поворот. Це вибори у Нідерландах та скандинавських країнах. Тобто приходять праві політичні сили, які більше орієнтуються на внутрішніх питаннях у своїй країні та більш сповідують такий консервативний підхід.

Тому те, що відбулося у Польщі, це, швидше, незадоволення поляками консервативного підходу, про який говорив ПіС. Але насправді тут просто вийшло краще мобілізувати свій електорат.

Чому тут буде складно Польщі та Туску? Тому що суспільство розділене, і йому треба буде намагатися подолати цю прірву, яка існує і яку треба згладжувати.

Якщо в нього вийде, тоді можливо, Польща справді буде добрим прецедентом, який показуватиме, що євроскептицизм — це не те, що є мейнстримом, а є й інший підхід, який також може бути успішним.

Читайте також: Дональд Туск став новим прем’єр-міністром Польщі — деталі

Прямий ефір