Психіатрія для придушення інакомислення: про успадковані радянські практики у РФ розповів Ірхін

Ілюстративне фото: АіФ

Росія успадкувала та продовжує практики радянської психіатрії, які використовували з політичних мотивів для придушення думок, що відрізняються від офіційної лінії влади. Про це сьогодні, 11 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив психолог-криміналіст Юрій Ірхін. 

“Росія не позбулася тяжкої спадщини радянської психіатрії, вона успадкувала її, на відміну від нашої країни. В Україні було ухвалено революційний на той момент закон. І на сьогодні він досить просунутий навіть у масштабах Європи. Цей закон про психіатричну допомогу в нас гіпергуманний — ніхто не має права навісити ярлик психічно хворого на людину, тільки комісійно, стаціонарно, як годиться. І в нас цим законом проголошено навіть презумпцію психічного здоров’я”, — розповів він. 

Ірхін наголосив, що психіатрію, яку успадкувала Росія, завжди історично використовували для “підкорення і підкорення інакомислення”.

“Для чого застосовується психіатрія? Для того, щоб створити ореол і видимість гуманного підходу до людини. Припустимо, можна посадити надовго до в’язниці, можна розстріляти, можна на каторгу відправити, а можна — оголосити людину психічно нездоровою. І це буде дуже гуманно. І з позицій уже такого гуманного підходу, медичного підходу, можна застосовувати до людини не штрафні санкції, тобто не карати її, а навпаки, робити їй благо, робити їй добро, — лікувати її, позбавляти її тяжкого тягаря психічного захворювання”, — каже він.

Експерт зазначив, що психічні захворювання — процеси незворотні. 

У зв’язку з чим процедури, що застосовуються під час стаціонарного лікування в психіатричних лікарнях, особливо до тих, хто перебуває там із політичних мотивів, можуть зробити людей хворими, навіть якщо в них немає психічних розладів.

“І, природно, застосовується фармакологія, яка геть пригнічує і деформує особистість. Це означає, що повноцінною, психічно здоровою людиною звідти вийти вже не можна, шансів немає. Це довічний процес, незворотній процес. Якось ще в Радянському Союзі я особисто чув від одного серйозного кримінального авторитета, що краще 10 років “посидіти”, ніж потрапити до психлікарні. Тобто з психлікарні ти вже не вийдеш, а з в’язниці є шанс вийти і почати життя ще краще, ніж було до того. Через психіатричну лікарню шляхи ведуть у нікуди. Це небуття, по суті, це смерть. Спочатку психічна, далі фізична”, — резюмував Юрій Ірхін.

Читайте також: У Росії відродили практику каральної психіатрії — подробиці (ВІДЕО)

Як повідомлялося, репресії Кремля виходять на новий рівень, а точніше повертаються до радянських витоків. Суди все частіше відправляють незгодних із політикою президента РФ Володимира Путіна громадян на примусове лікування до психіатричних лікарень

За даними правозахисного проєкту “ОВД-Инфо”, за останні 11 років правління Путіна 3 442 росіянина зазнавали або зазнають політично мотивованого кримінального переслідування. На поточний момент у Росії 1 011 політв’язнів. Аналітики прогнозують збільшення їх числа перед так званими виборами президента Росії. Під каток репресій насамперед потраплять ті, хто заважатиме легітимізувати Путіна.

Прямий ефір