Блокування законопроєкту про надання допомоги Україні в Сенаті США — причини та перспективи оцінив Мережко

Олександр Мережко. Фото: rbc.ua

Обнадіює те, що допомога Україні користується підтримкою з боку і демократів, і республіканців, і Сенату США, і Палати представників. Просто є деякі суто внутрішньополітичні питання. Наприклад, для республіканців — забезпечення безпеки кордону з Мексикою. Іноді ці питання заважають швидкому ухваленню рішень. Але в підсумку рішення, безумовно, буде ухвалено на користь України, це просто питання часу. Про це сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

За його словами, причини, через які в Сенаті США заблокували законопроєкт про надання Україні та Ізраїлю нової фінансової допомоги для потреб безпеки, політичні.

“Це, скоріше, питання політики. В очах якоїсь частини Республіканської партії питання забезпечення безпеки південних кордонів є дуже важливим. До того ж питання, яке вже давно стало своєрідною “фішкою” Республіканської партії. Їхня логіка приблизно така, що так, дуже важливо надавати військову, технічну, матеріальну допомогу і Україні, і Ізраїлю, але на початку необхідно подбати про нашу власну безпеку, зокрема, коли йдеться про кордон із Мексикою”, — пояснив Мережко.

Президент США Джозеф Байден заявив, що готовий піти на значні поступки та компроміси з приводу цього питання безпеки кордонів.

“Я сподіваюся, що він був почутий. Річ у тім, що ті попередження, які вже пролунали з боку Білого дому, і з боку американської преси, досить жорсткі. У них, по суті, йдеться про те, що ціна розв’язання цього питання надзвичайно висока і з погляду безпеки України, США та всього світу. Тому необхідно якнайшвидше розв’язати це питання і трохи відкинути вбік внутрішньополітичні питання, які заважають наданню допомоги Україні”, — прокоментував голова комітету.

Він вважає, що є шанси, що закон про додаткове фінансування ухвалять у Сенаті США до Різдва.

“Я не вважаю ці шанси досить високими, більше сподіваюся на початок наступного року, але я впевнений у тому, що зрештою це питання буде розв’язано позитивно. Тому що це в інтересах США — розв’язати це питання якомога швидше”, — підсумував Олександр Мережко.

Читайте також: “Україна стала частиною внутрішніх розборок”: долю виділення допомоги від США оцінив експосол

Як повідомлялося раніше, США посідають лідерські позиції в політичній і військовій підтримці України. На сьогодні за обсягами допомоги їх можна назвати головним союзником України у протистоянні повномасштабній агресії Росії. Від початку президентства Байдена США надали Україні озброєння на понад 44 млрд дол.

Прямий ефір