Рівень страху в Росії наразі не менший, ніж у сталінські часи, — Гудков щодо репресій

Дмитро Гудков. Фото: krymr.com

Репресії в Росії досягли сталінських масштабів, і навіть обмежені покарання викликають страх у суспільстві. Скасування мораторію на смертну кару може стати новим кроком у посиленні репресій. Про це сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

“Тренд останнього року полягає в тому, що влада перейшла до сталінських термінів. Наприклад, Володя Кара-Мурза (російський опозиціонер, — ред.) отримав 25 років в’язниці, тобто, щоб отримати 10-15 років, тобі не потрібно нічого такого робити: виступиш проти війни — отримаєш мінімум десятка, виправдовуєш “екстремізм”, “тероризм” — можеш отримати і 15, і 20 років”, — сказав він.

Гудков підкреслив, що репресії в Росії характеризуються вже сталінськими термінами.

“І звісно, саме суспільство затероризоване, а рівень страху, напевно, вже не менший, ніж у сталінські часи. Просто тоді масові репресії потрібні були, щоб люди знали, що вони можуть статися з кожним. А сьогодні достатньо відносно точкових репресій і розповідати про це в соціальних мережах — ефект точно такий самий, як і масові репресії в сталінські часи”, — пояснив опозиціонер. 

На його думку, скасування мораторію на смертну кару може стати новим етапом репресій з боку Кремля.

“Якби вони узаконили вбивства, зокрема політичні вбивства, це можна було б вважати стрибком на новий рівень дна. Але поки те, що відбувається, воно перебуває в рамках жорстких репресій, які ми спостерігаємо від початку повномасштабної війни. Ми вже побачили, наскільки вони можуть закручувати гайки”, — підсумував Дмитро Гудков.

Читайте також: Кремль узяв за основу каральні методи Сталіна: чи варто очікувати в РФ ще одну хвилю масових репресій — думки експертів

Прямий ефір