Чому Орбан проти членства України в ЄС — три чинники назвав Потапенко

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана проти членства України в Європейському Союзі формує сума трьох чинників — історичного, економічного та політичного. Про це сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

“Почнемо з історичного. За результатами Першої світової війни, коли було утворено країни Центральної Європи — Польщу, Чехословаччину, Угорщину тощо, фактично держава Угорщина була створена на невеликій території. Понад половину угорського етнічного населення опинилося за кордоном, оскільки вони брали участь у Першій світовій війні на стороні, що програла. У Другій світовій війні угорці разом із Німеччиною намагалися відновити, збільшити свою територію. Зокрема, було приєднано Закарпатську Україну під час поділу Чехословаччини ще 1938 року. Тріанонський договір і ця історична спадщина і досі є дуже важливим чинником внутрішньої політики Угорщини. Тобто уряд Угорщини постійно наполягає на тому, що вони хочуть повернути, приєднати або максимально сприяти угорцям, які живуть за кордоном, зокрема, в Румунії, Україні, Сербії та інших сусідніх країнах”, — пояснив він.

Другий чинник — економічний.

“Безумовно, Орбан, займаючи особливу позицію щодо початку перемовин про членство України в ЄС, отримує певну можливість тиснути на Європейський Союз і, грубо кажучи, вибивати з них гроші”, — каже Потапенко.

І третя особливість, за його словами, — Орбан політик популістського типу.

“Він намагається забезпечити свою популярність, зокрема, низькими цінами на газ для опалення, для побутових потреб. І він це робить за рахунок досить дешевого російського газу. А у зв’язку з цим він так чи інакше змушений лобіювати російську позицію в Євросоюзі. Фактично, Орбан лобіює путінський порядок денний у Європі, що йому дає сильні знижки на газ, а це йому забезпечує гарантоване переобрання на наступний термін”, — резюмував керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

Зазначимо, Верховна Рада закликала Європейську Раду ухвалити рішення про початок перемовин з Україною щодо вступу до Європейського Союзу. За це проголосували 292 народні депутати. Зокрема, парламентарі закликали підтримати прагнення України про вступ до Євросоюзу. Для цього потрібно ухвалити рішення про відповідні перемовини під час засідання Європейської Ради 15 грудня.

Читайте також: Угорщину і Росію споріднює тріанонський синдром, — конфліктолог-міжнародник

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, дії Орбана — це шантаж одночасно й Києва, але ще більше Брюсселя. Шантаж спрямований на те, щоб вибити насамперед із Брюсселя ті фінансові кошти, які Угорщина свого часу мала отримати, але вони були заморожені через постійні регулярні порушення, які чинив уряд Орбана.

Прямий ефір