Китай максимально прив’язує до себе Росію — цілі пояснив китаєзнавець

Росія і Китай. Ілюстрація: ukrinform.ua

У тому, що Китай прив’язує до себе Росію різними економічними зв’язками, є і економіка, і політика, і геополітика. Для китайського керівництва це одне й те саме. Про це сьогодні, 6 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив китаєзнавець Олександр Федічев.

“Тому що, як і багато країн, зокрема й Росія, роблять це максимально активно, для досягнення геополітичних цілей використовують економічні важелі впливу, однак геополітику і політику в принципі Китай використовує для збільшення своєї економічної могутності. Для Китаю це не те, що взаємопов’язані, а міцно пов’язані між собою поняття, які абсолютно поруч ідуть, нерозривні між собою. Звісно, з одного боку, якщо говорити про пряму вигоду наразі, Росія Китаю робить дуже великі знижки, оскільки Китай є для Росії значною мірою безальтернативним або малоальтернативним покупцем, і Китаю вигідно купувати за дешевшою ціною російські нафту, вугілля, газ. Навпаки Китай продає в Росію високотехнологічні товари”, — пояснив він.

Тож, за словами китаєзнавця, тут економіка і геополітика, бо в такий спосіб Китай максимально прив’язує до себе Росію, яка за час війни проти України значно втратила свою економічну і політичну вагу, проте не втратила її повністю.

“І в боротьбі за світове лідерство, а це є прямо задекларованою метою до 2049 року — стати КНР найпотужнішою державою у світі — допомога економічна, політична, стратегічна і військова з боку Росії для Китаю потрібна, і вже точно це для Китаю краще, ніж якщо Китай відпустить Росію, і ослаблена Росія об’єднається із Заходом та допоможе Заходу в боротьбі проти Китаю, що вже точно Китаю абсолютно невигідно”, — каже Федічев.

Тож з огляду на цей геополітичний момент, і також на економічну вигоду від закупівлі дешевших ресурсів, китаєзнавець схильний припустити, що Китай, скоріше, більшою мірою, якщо внаслідок економічного спаду зменшить закупівлі тих чи інших ресурсів, то він більше зменшить закупівлі в інших партнерів і більше збереже торговельні відносини з Росією, щоб підтримати свого молодшого партнера.

Читайте також: Економічно залежність Росії від Китаю зростає за всіма параметрами — розбір експертів

Нагадаємо, філософ, політолог, академічний директор Центру публічної дипломатії Олексій Полегкий, коментуючи проєкт будівництва підводного тунелю з РФ до тимчасово окупованого Криму, висловив думку, що Китай уникає контактів із Росією в чутливих сферах, якщо там якимось чином зачеплені державні компанії або офіційна позиція Пекіна.

Прямий ефір