Росія хотіла помститися Фінляндії за вступ до НАТО, але створити міграційну кризу їй не вдалося, — дипломат

Прикордонний перехід із Росією в Салла, фінська Лапландія. Фото: gettyimages.com

Москві не вдалося створити міграційну кризу на кордоні з Фінляндією. Унаслідок закриття кордонів постраждали, зокрема, і російські громадяни. Росія хотіла помститися Фінляндії за її прагнення стати членом НАТО, але через дії російських спецслужб і ФСБ відносини країн значно постраждали. Про це сьогодні, 4 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко.

“Очевидно, Москва хотіла створити міграційну кризу, але це не вдалося. Фінляндія одразу реагувала на те, що стали приїжджати іноземці з Афганістану, Пакистану, Сирії та інших країн, що розвиваються. І тому пункти пропуску було одразу ж закрито. І постраждали, звісно ж, і російські громадяни, тому що і вони не змогли тепер перетинати фінський кордон і приїжджати до Гельсінкі, до Турку тощо. Поруч Петербург, величезна кількість людей, які виїжджали на вікенди або на свята до Фінляндії. Фінляндія розвинена країна, демократична. Коли ти живеш у країні з диктатурою, завжди хочеться поїхати до країни, пожити і вдихнути вільного повітря. Але такими діями ФСБ і розвідслужб фактично Росія знищила довіру Гельсінкі до своїх дій. І авторитет Російської Федерації та її слів тепер для офіційних осіб Фінляндії нічого не варті”, — сказав він.

На думку дипломата, Росія хотіла помститися Фінляндії за те, що вона стала членом НАТО, почати там диверсійну діяльність.

“Ми пам’ятаємо добре в Україні 2014 рік, коли заїжджали російські громадяни до Харкова, Донецька, Луганська і були на антиурядових мітингах, у яких вони нібито були громадянами України. І фактично вони розхитували ситуацію, маскуючись під українців. Цю історію ми добре знаємо, ми її передали нашим західним союзникам, і тому Фінляндія вже реагує як потрібно. Напевно, Росія не змінюватиме ставлення до Фінляндії. Фінляндія — член Альянсу. Москва проголосила НАТО своїм ворогом, тому не думаю, що якимось чином Кремль прагнутиме поліпшити відносини з Фінляндією. Гельсінкі теж, напевно, не буде особливо наполягати на тому, щоб якось перед Росією в чомусь підлещуватися тощо. Ми бачимо, що Росія безпардонно використовує мігрантів для таких антидержавних дій у Фінляндії. І офіційний Гельсінкі, відповідно, прореагував”, — каже Левченко.

Також посол вважає, що майбутнє російсько-фінляндських відносин невизначене.

“Не думаю, що Фінляндія дозволить тепер так широко приїзд російських громадян, навіть коли закінчиться міграційна криза. Тому що вони несуть небезпеку для державного ладу. І ті провокації, які були в Стокгольмі, з графіті, зі спаленням Корану, можуть статися і в Фінляндії. Країна спокійна у своєму історичному розвитку зараз, останні десятиліття, але Росія вміє провокувати і створювати конфлікти. На цьому вона і спеціалізується. Росія — не головний експортер нафти і газу. Росія — головний експортер конфліктів, недовіри і ворожих дій”, — резюмував Олександр Левченко.

Читайте також: Закриття кордонів із РФ — це питання колективної безпеки всього Євросоюзу, — політолог

Нагадаємо, закриття Фінляндією кордону з Росією символізує початок нової епохи у відносинах між країнами, вважають експерти. Гельсінкі рішуче чинить опір гібридній агресії Росії, а Москва тепер сприймає свого сусіда як чергову “недружню” державу. Фінляндія стала першою країною, яка закрила всі пропускні пункти на кордоні з Росією. Гельсінкі пояснює своє рішення різким зростанням кількості нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити до держави через російський кордон.

Прямий ефір