У лідерів громадської думки у РФ дедалі менше простору для маневру, — адвокат

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Простір особистого життя в Росії стиснувся до меж, які задає Кремль. Просто мовчати вже не можна, необхідно або активно підтримувати режим, або їхати. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив адвокат, допущений до практики у Міжнародному кримінальному суді, Сергій Голубок.

“Не можна вже просто мовчати. Потрібно обов’язково підтримувати дії влади, робити це активно, їздити, як вони кажуть, у зону “СВО”. Розповідати про те, як погарнішала Москва за Собяніна і як Путін піклується про всіх людей у країні. Так, цей простір дедалі менший, і, мабуть, у лідерів громадської думки мало для маневру залишається, крім від’їзду або повної зміни свого порядку денного та вбудовування в систему”, — коментує він.

За словами адвоката, ще у 2010-ті роки, попри політику, що її провадив Кремль, людям культури в Росії здавалося, що простір для маневру є, адже не було тотальної цензури. Але все досить швидко змінилося. Голубок припускає, що культура у РФ, як за радянських часів, існуватиме тепер у двох вимірах: офіційна та підпільна.

“Я не думаю, що люди припинять Аллу Борисівну Пугачову чи Андрія Макаревича любити та слухати. Вони просто боятимуться це робити якось відкрито. Збільшуються доноси, збільшуються різноманітні прояви нетерпимості. Тому буде андеграунд, як це було за радянських часів, і буде офіційне мистецтво, офіційне життя, офіційна культура, як сказав Путін, зараз і сьогодні. Завтра скаже щось інше, відповідно, зміняться”, — заявив гість ефіру.

Читайте також: Етап великого процесу: що загрожує квір-людям у РФ і хто наступний, відповів Подрабінек

Прямий ефір