Для чого Росія використовує міжнародні майданчики, пояснив Левченко

Олександр Левченко. Фото: nfoto.work

РФ активно використовує міжнародні майданчики, щоб доносити пропаганду не стільки іншим країнам, скільки власному населенню — особливо напередодні виборів. Таким чином Кремль показує, що Росію ще десь приймають і слухають. Таку думку озвучив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко сьогодні, 1 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Гість ефіру акцентував, що в багатьох міжнародних організаціях РФ присутня просто тому, що в них немає процедури виключення. Однак можна спостерігати, що коли Росія з’являється на заходах різного рівня, низка країн влаштовує демарш.

“В ОБСЄ демарш постійний відбувається. Наприклад, ось з українського боку, з боку країн Балтії, тому що вони першими можуть опинитися під можливим ударом російським. Міністри закордонних справ Латвії, Литви, Естонії та Польщі, яка теж межує з Росією, не поїхали в Скоп’є на зустріч міністрів ОБСЄ”, — сказав Левченко. 

Дипломат наголосив, що всі реагують на те, як сьогодні поводиться Росія, зокрема в Раді безпеки ООН, в ОБСЄ. 

“Глава МЗС РФ Лавров заявив у Скоп’є, мовляв, відчепіться від мене, будь ласка, нарешті, залиште мене одного. І бачите, з ним ніхто там, крім Білорусі, особливо і не спілкується. Але нам потрібно довести ситуацію, щоб на якійсь конференції Лавров спілкувався сам із собою”, — зазначив гість ефіру. 

При цьому дипломат зауважив, що Росії самоізоляція не потрібна. Вона навпаки прагне виходити на міжнародні майданчики. 

“Вони лізуть, куди тільки можна і, так би мовити, де їм можна, вони присутні. Тому що самоізоляція в час інтернету, в час розвитку цифрових технологій ні до чого доброго не приведе. У Кремлі це розуміють, тому що можна так піти в самоізоляцію і в ній залишитися на довгі роки, поки в Росії не відбудуться демократичні зміни”, — вважає Левченко. 

Тому самоізоляція — навряд чи той шлях, яким піде РФ, продовжив дипломат. 

“А ось постійно використовувати якісь майданчики міжнародні, тих же ООН, ОБСЄ та інші, Росія буде. І, найімовірніше, доноситиме з цих майданчиків сигнали не стільки міжнародній спільноті, скільки своїм громадянам. Росія вже потихеньку готується до виборів, їм потрібно показати картинку, що Росію десь приймають, що її хтось слухає. Не будуть же показувати, що коли виступав Лавров, частина делегації взагалі вийшла із залу. Ні, просто покажуть Лаврова, який щось розповідає. І друга картинка — залу, який сидить і нібито слухає Лаврова”, — резюмував Левченко.

Читайте також: Світ не сприймає агресивну політику Кремля — залізна завіса опускається через дії самої РФ, — дипломат

Нагадаємо, зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ в Північній Македонії триває із 30 листопада до 1 грудня у Скоп’є. Глави МЗС балтійських держав заявили, що виступають проти присутності на заході міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

Прямий ефір