Країни НАТО зацікавлені в обміні досвідом, якого набула Україна за час повномасштабного вторгнення РФ — думка

Ілюстративне фото: ukrinform.com

Країни НАТО зацікавлені в обміні досвідом. Їх цікавить робота енергетичної системи в кризовий, воєнний час. Також союзників цікавить кібербезпека в енергетичній сфері, яка щодня зазнає атак з боку країни-агресора. Про це сьогодні, 30 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“Багато країн НАТО вкрай зацікавлені розуміти український досвід, знати, які саме загрози є найістотнішими і яким чином ми з ними боремося. Багато хто не розуміє, яким чином Україна утримує енергетичну систему в робочому стані й чому в Україні скрізь досі нормально все працює. Багато інтересу до того досвіду, який українські енергетики напрацювали за останні півтора року. Багато інтересу до того, яким чином правильно діяти в тій чи іншій ситуації”, — сказав він.

Експерт наголосив, що після закінчення війни Україна зможе систематизувати досвід і вже повноцінно ділиться ним із партнерами. Завдяки цьому система безпеки в багатьох країнах зможе стати більш стабільною.

“Те ж саме стосується і кібербезпеки в енергетичній сфері. Попри тисячу атак на день, українська енергетика продовжує працювати ефективно. І, ясна річ, що для наших партнерів по НАТО це теж дуже цікавий аспект, який вони уважно вивчають. А коли війна закінчиться і ми матимемо можливість справді систематизувати досвід, а не постійно його розвивати, буде дуже багато пунктів до взаємодії, обміну досвідом і подальшого покращення тих розробок, які вже зроблено та реалізовано”, — зазначив він.

Читайте також: У Росії тепер менше ракет, але більше дронів: наскільки Україна готова до зимових обстрілів РФ — прогнози експертів

Прямий ефір