Фінанси для відновлення портів і додаткові системи ППО: Європа підтримує експорт зерна з України (ВІДЕО)

Завантаження продовольства на судна для експорту. Ілюстративне фото: mind.ua

Одеський регіон буде захищений додатковими системами протиповітряної, про які Україна вже домовилася з партнерами. Таку заяву за підсумками саміту з продовольчої безпеки Grain from Ukraine, який відбувся 25 листопада в Києві, зробив президент України Володимир Зеленський. Україна робить усе можливе, щоб забезпечити максимально безпечний експорт зерна країнам, які цього потребують, морським коридором, повідомляє FREEДОМ.

Єврокомісія виділить Україні 50 млн євро на відновлення і модернізацію портової інфраструктури. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. На її думку, це має підтримати зусилля Києва щодо забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

“Навіть у той час, коли Україна продовжує страждати від незаконної, невиправданої та неспровокованої агресії Росії, відважний народ вашої країни продовжив постачати сільськогосподарську продукцію світові, допомагаючи боротися з глобальною продовольчою нестабільністю”, — написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х.

Попри російську агресію, Україна продовжує постачати сільськогосподарську продукцію на світовий ринок, знижуючи проблему продовольчої безпеки. У жовтні, за даними глави Єврокомісії, Україна експортувала 4,6 млн тонн зерна морським і наземним транспортом. А європейська інвестиція має дозволити Україні повернутися до довоєнних обсягів поставок зерна на світові ринки, вважає Урсула фон дер Ляєн. Але для цього в Чорному морі необхідно гарантувати безпеку морського коридору.

За підсумками Другого міжнародного саміту з продовольчої безпеки Grain from Ukraine президент Володимир Зеленський заявив, що Україна домовилася з партнерами про отримання військових кораблів для забезпечення безпеки суден у Чорному морі.

“Наша спільна гуманітарна ініціатива Grain from Ukraine, “Зерно з України”, об’єднала майже 40 країн і багато міжнародних організацій. Ми допомагаємо у світі тим, хто найбільше потерпає від дефіциту продовольства. Допомагаємо, попри постійний російський терор, постійні спроби зірвати наш продовольчий експорт”, — зазначив Володимир Зеленський.

За його словами, Одеська область буде захищена і додатковими системами ППО, про які вже домовилися з партнерами. Віру в Україну та її експортні можливості вони підтвердили, виділивши 25 листопада 100 млн доларів на закупівлю українського зерна для країн, які найбільше його потребують. Зокрема Литва на ініціативу “Зерно з України” надасть 2 млн євро, Швейцарія – понад 3 млн євро, а Швеція оголосила про додаткову суму понад 8 млн євро.

“Радий оголосити, що Швеція надасть ще 100 млн шведських крон (8,7 млн євро, — ред.) на ініціативу “Зерно з України”, яка реалізується Всесвітньою продовольчою програмою. Україна продовжує робити внесок у глобальну продовольчу безпеку, всупереч тому, що Росія продовжує свою агресивну війну”, — повідомив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у соцмережі Х.

У рамках ініціативи Grain from Ukraine вже направлено 170 тис. тонн продовольства в Ефіопію, Сомалі та Кенію. Ще 25 тис. тонн продуктів харчування готують до відправлення в Нігерію. Водночас тільки 2022 року РФ незаконно вивезла з окупованих регіонів України десятки суден із зерном, а вторговані від продажу кошти спрямувала на фінансування війни проти України.

“Окупанти підготували технічні засоби, щоб щодня викрадати та вивозити із захоплених територій по 12 тис. тонн зерна. Їм вдалося це частково, бо героїчний опір українців змусив ворога відступати. Але обсяги вкраденого вражають — це мільйони тонн зернових на суму близько 1 млрд доларів”, — звернув увагу під час виступу на другому міжнародному саміті Grain from Ukraine прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Але український аграрний експорт, на думку очільника уряду України, був і залишиться стабілізаційним фактором на світовому ринку продовольства. Нинішній прогноз урожаю в Україні — понад 79 млн тонн. Для внутрішніх потреб достатньо 25%, решту відправлять до країн, де є загроза голоду.

Читайте також: Глобальне визнання ініціативи Grain from Ukraine — підсумки другого саміту (ВІДЕО)

Нагадаємо, Європейська комісія надасть Україні 50 млн євро “на швидкий ремонт і оновлення інфраструктури українських портів”, які постраждали від російських ударів.

Прямий ефір