Іран може передати РФ балістичні ракети: про їхню небезпеку та можливості їм протистояти розповів Ступак

Іранська балістична ракета середньої дальності Hayber. Фото: gettyimages.com

Російські окупанти намагаються дронами вимотувати українську систему протиповітряної оборони. Про це сьогодні, 24 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак.

“Виснажують нашу протиповітряну оборону, щоб вона зламалася, щоб не вистачило просто ніяких боєприпасів у всьому світі для того, щоб протидіяти тій кількості безпілотників, які вони виробляють. Тобто намагаються ось цим усім літаючим сміттям за 30-50 тис. дол. вимотати ППО, де вартість ракети може бути мільйон дол., наприклад, та навіть більше. Намагаються зламати цивільних, щоб була втома від постійних атак, постійних нальотів. Але інфраструктура, звісно, просто не може постійно відновлюватися так швидко, як вона знищується. Але ось це довгий розрахунок, що у нас безпілотників багато, у нас усе добре, так, нехай погано в економіці, нехай погано десь у якихось інших речах, але найголовніше, що на війну ми гроші завжди знайдемо”, — сказав військовий аналітик.

Що стосується поставок дронів і балістичних ракет з Ірану для Росії, Ступак наголосив, що необхідно вживати заходів для зупинення цієї співпраці. Він додав, що наразі постачання ракет не підтверджено.

“Чим небезпечно? Що у Росії з’явиться нове джерело боєприпасів, якими можна закидати Україну. Там різний радіус дії називався, але один із типів ракет — це 80 кілометрів. Тобто вся прифронтова зона на глибину 80 кілометрів просто перетворюється не те щоб на решето, але дуже прострілюється. І ніякої ППО не вистачить, особливо якщо кількість ракет велика. Тут 2 варіанти: або ми постійно ППО покращуємо, або потрібно виходити з більш прагматичних підстав і щось робити, якимось чином зупиняти співпрацю РФ та Ірану”, — сказав Ступак.

На його думку, необхідне посилення міжнародного тиску на Іран. Зокрема, може йтися про блокування Каспійського моря, яким можуть перевозити ці іранські ракети для Росії.

“Умовні Баку, умовні Азербайджан і Казахстан блокують військові кораблі й оглядають усі вантажі, які прямують із Тегерана в Російську Федерацію. Але це як варіант. І зрозуміло, що залишається ще варіант це з авіаперевезеннями. Але сильно ракети повітрям не навозишся”, — сказав Ступак.

Читайте також: “Імовірність передачі існує, але далеко не 100%”: можливе надання Іраном балістичних ракет РФ проаналізував Данилов

Нагадаємо, 22 листопада союзники України знову зустрілися у форматі “Рамштайн”. Відбулося 17-е засідання Контактної групи з оборони України в режимі відеоконференції. У центрі уваги — посилення української протиповітряної оборони (ППО) і допомога військам на фронті. Листопадовий “Рамштайн” став контрольним перед входом України в другу військову зиму. Під час зустрічей обговорювали екіпірування, техніку та озброєння, необхідні в зимовий період.

Прямий ефір