У Путіна та його оточення немає конкретного плану розвитку ситуації, — Рейтерович

Володимир Путін. Фото: ap.org

У президента РФ Володимира Путіна та його найближчого оточення немає розуміння, як надалі розвиватиметься ситуація в Росії на тлі війни проти України та санкційних обмежень. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

На його думку, на своїй традиційній пресконференції Путін розповідатиме про “прекрасні перспективи Росії”. Політолог нагадав, що раніше президент РФ заявив, що Росія “перестає бути бензоколонкою”, визнавши її роль як сировинного придатка для більш розвинених країн.

“Він, щоправда, не сказав причину, чому вона перестає бути “бензоколонкою”. Тому що просто величезна кількість країн припинили купувати те, що вона продавала. І в цьому плані вони не можуть ніби отримувати ті доходи, які вони отримували раніше”, — сказав Рейтерович.

Політолог прогнозує, що на майбутній пресконференції Путін говоритиме про те, що росіянам потрібно трохи почекати, і вибори в США або якісь зміни в країнах Європейського Союзу нібито допоможуть РФ перемогти у війні проти України.

“Ну, і другий момент, про який він буде говорити, про те, що Росія — це фортеця в облозі, що нам усі заздрять. Тому нам треба зараз знову-таки напружитися, а потім ми будемо краще жити. Жодних соціальних нових гарантій, фраз щодо поліпшення медичного або якогось іншого обслуговування, звісно, звучати не буде, тому що той наратив, який обрали на сьогодні у Росії, — це наратив саме боротьби з ворогами, які з усіх боків оточують РФ, ну, крім, напевно, Китаю”, — сказав він.

Рейтерович не виключає, що, можливо, у Кремлі зроблять ставку на пенсіонерів у плані збільшення виплат.

“Соціально-економічних моментів у його виступах не буде, а буде стандартний наратив про перемогу, про необхідність згуртуватися, ну, ще трошки потерпіти. Тобто, знаєте, ось фраза, яка дуже популярна в Росії, що ніколи добре не жили й нема чого зараз починати, напевно, буде основним лейтмотивом його передвиборчої кампанії, але це буде загорнуто в пафосно-патріотичну обгортку”, — вважає політолог.

Він наголосив, що для проведення якісної передвиборчої кампанії та реальних обіцянок якісних соціально-економічних змін потрібне розуміння, як далі розвиватиметься ситуація.

“А у Путіна конкретно та його найближчого оточення на сьогодні такого розуміння немає. Вони просто пливуть за течією. Ось куди вони вважають, куди течія винесе, ось туди, відповідно, вони нібито й потраплять. Але вони сподіваються, що їх приб’є до того берега, до якого вони хочуть. Ну, звичайно, шансів на це дуже-дуже мало”, — сказав Рейтерович.

Читайте також: Під час президентських перегонів Путін дистанціюватиметься від воєнної риторики — думка

Нагадаємо, російський опозиційний політик Леонід Гозман вважає, що вибори в Росії не мають жодного стосунку до розв’язання питання про те, хто буде президентом.

Прямий ефір