Кадиров відвойовує собі простір автономності всередині РФ і намагається зробити свою владу спадковою — подробиці від Яковенка

Адам і Рамзан Кадирови. Фото: instagram.com/adam_benoevsky_k13

Глава Чечні Рамзан Кадиров намагається зробити свою владу абсолютною та спадковою. Таку думку сьогодні, 8 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко.

Він вважає, що нагородження 15-річного Адама Кадирова державними нагородами — це ритуал, який має підтримувати міфи про тиранію в чеченському суспільстві.

“Є певна така східна тиранічна деспотія, яка встановилася в Чечні. Ще раз наголошую, вона глибоко чужа чеченському суспільству, яке завжди було влаштоване інакше. Кадирова сьогодні називають “шахіншах” — це слово абсолютно неорганічне для чеченського народу, для чеченського суспільства. “Шахіншах” — це Іран, це Афганістан, але ніяк не Чечня. У Чечні все по-іншому завжди влаштовано. Там влада якось ділилася між тейпами, а тут усі знищені, є один тільки тейп кадировський, який править Чечнею. Це абсолютно штучне утворення. І насправді Кадиров зараз намагається зміцнити ось це утворення, зробити його стійким та постійним”, — сказав Яковенко.

Він переконаний, що без підтримки президента РФ Володимира Путіна, без російських багнетів, Кадиров не може зміцнити свою владу в Чечні. При цьому глава Чечні відвойовує собі якийсь простір автономності всередині Росії, намагається захистити свою владу від федеральних силових структур.

“Але ось Кадиров балансує, спираючись на підтримку Путіна, він усе-таки огороджує свою владу та намагається зробити її абсолютною і спадковою, тобто демонстративно показуючи, що ось що він хоче, те і буде. І фактично ось його влада не тільки особиста, а й далі це все буде влада його клану”, — сказав Яковенко. 

Саме з цією метою, за словами журналіста, Кадиров призначає своїх дітей на державні посади. Яковенко нагадав, що 15-річний син Кадирова отримав низку державних нагород після побиття беззахисної людини, яка не могла чинити опір, оскільки перебувала у в’язниці.

“Цей садистського типу підліток був призначений на посаду глави охоронної структури самого Кадирова. Тобто насправді все, так би мовити, за лекалами того, що було, коли сам Кадиров приходив до влади після загибелі свого батька. Саме тоді попри те, що Кадирову було недостатньо років, щоб стати президентом республіки, його фактично призначили главою уряду, і він спокійно чекав, хоча всі розуміли, що, загалом, насправді керує республікою саме Кадиров, а не тодішній виконувач обов’язків президента. Тож це все, безумовно, з одного боку, підготовка до можливої передачі у спадок, але поки що явно Кадиров помирати не збирається. Це скоріше такі ритуальні символічні жести”, — сказав Яковенко.

Він зазначив, що Кадиров є опорою Путіна на Кавказі, хоч і дратує російських силовиків й представників верхівки РФ.

Читайте також: Кадиров готує собі наступника — що відомо (ВІДЕО)

Нагадаємо, колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов вважає, що отримання неповнолітнім сином глави Чечні Рамзана Кадирова низки державних нагород — це знущання з Росії, правоохоронної системи РФ та здорового глузду. Він переконаний, що така абсолютно ненормальна ситуація веде до громадянської війни на релігійному ґрунті в Російській Федерації.

Прямий ефір