Стартапи в РФ залишилися без фінансування через розв’язану Кремлем війну проти України — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

З початку цього року обсяг інвестицій у російські стартапи зменшився з 287 млн дол. до 27 млн — це найнижчий показник за останню чверть століття. Державні інвестори вклали 2,5 млн дол., знизивши активність у 27 разів. Але абсолютний антирекорд належить іноземним інвесторам — на їхню частку припадає лише 600 тисяч доларів. Стартапам у Росії або з російським походженням дедалі складніше отримувати фінансування через розв’язану Кремлем війну проти України, повідомляє FREEДОМ.

“Через економічні наслідки російського вторгнення в Україну венчурні інвестиції втратили свій пріоритет, а інвестори, зазвичай готові до ризику, стали надзвичайно обережними. Деякі фонди, що інвестують у проєкти з орієнтацією на російський ринок, вважали за краще купувати іноземні компанії з великими знижками”, — йдеться в публікації на платформі Dsight.

Нерідко російські стартапери стикаються із заниженням оцінки вартості проєкту, відмовою від співпраці та навіть відкликанням інвестицій, зазначають аналітики.

“Ті санкції, які введені як Сполученими Штатами Америки, так і Європейським Союзом, призводять до того, що співпрацювати з компаніями, які перебувають у Росії, стає затратно, складно, дорого і, зокрема, небезпечно. Російська влада поводиться неадекватно, і в якийсь момент вона може просто-таки ваші інвестиції конфіскувати”, — сказав економічний експерт, керівник аналітичного напрямку Мережі захисту національних інтересів “ANTS” Ілля Несходовський.

Іноземні інвестори не збираються ні в короткостроковій, ні в середньостроковій перспективі відновлювати співпрацю з Росією. Вони готові шукати привабливі стартапи де завгодно, крім РФ. Зрештою це призведе до ще більшого технологічного відставання Росії від розвиненого світу, кажуть аналітики.

“Тобто ви мали проєкт, наприклад, видобутку нафти там, на арктичному шельфі, ви його не реалізовуєте самостійно, тому що у вас немає технології, ви не зможете реалізувати в газовому секторі теж, відповідно. Якщо ми говоритимемо про сферу IT, то відсутність інвестицій у стартапи зараз означає, що ви будете постійно відставати від усього світу, і це призведе до того, що, відповідно, й якість життя буде погіршуватися”, — зазначив Несходовський.

Такі умови також провокують відтік тисяч фахівців із Росії. Попри спроби уряду їх утримати, масова еміграція мізків й перспективних компаній не зупиняється.

Читайте також: У РФ немає економічної або політичної репутації — Захід йде з ринку агресора (ВІДЕО)

Прямий ефір