Такої концентрації сили Ізраїль ще не бачив — Захід готується запобігти важчому розвитку подій, — Шлеймович

Ізраїльські сухопутні війська. Фото: ap.org

ЦАХАЛ проводить масштабну наземну операцію в секторі Гази. Ліквідація влади ХАМАС є стратегічною метою Ізраїлю. Усі дії проводяться під цим приводом. Операція триватиме й надалі. Одночасно в самому Ізраїлі концентрується велика військова сила, щоб запобігти ескалації. Про це сьогодні, 1 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив головний редактор ізраїльського видання “Деталі” Еміль Шлеймович.

За його словами, знищення терористів ХАМАС та їхньої інфраструктури — у пріоритеті. Жодні інші цілі зараз не називаються і цьому є певне практичне пояснення.

“Річ у тім, що після того, наскільки брутальною та успішною була атака бойовиків 7 жовтня, не вдасться повернути жителів Ізраїлю до селищ на кордоні з сектором Гази, якщо ці люди не знатимуть, що загрозу повністю ліквідовано, якщо їм знову почнуть казати, що ой, ви знаєте, ми зменшили їхні арсенали, ми відновили сили стримування тощо. Туди люди просто не поїдуть. Зараз Міністерство фінансів опрацьовує програми додаткової фінансової допомоги, грантів, але це крім, звісно, відновлення, тобто заходів, які переконають людей, що в їхніх селищах можна жити, що там безпечно. Тому наразі ліквідація влади ХАМАСу — це стратегічна мета. В іншому випадку ми і південь не відновимо. І в іншому разі, люди просто бояться, що якщо ми не впораємося з ХАМАСом, який, загалом, у списку наших ворогів один із найслабших, хоча він і сильний, то це може спровокувати атаки інших — “Хезболли”, Ірану тощо”, — сказав Шлеймович.

Він уточнив, що потрібна повномасштабна зачистка і певний контроль для того, щоб знищити підземну і не тільки підземну інфраструктуру ХАМАС, а й величезна кількість вкопаних у землю, захованих у підвалах пускових установок тощо.

“Проблема залишається в тому, що поки що не зрозуміло, хто може цю владу взяти досі. Цікаво, що одним із потенційних наступників узагалі не в Газі навіть, а в Палестинській автономії самі палестинці називали іншого доволі кривавого терориста, якого зараз утримують в ізраїльській в’язниці. Є такий Марван Баргуті — ватажок угруповання “Танзім”, на якому кілька довічних ув’язнень зараз. Ось його б хотіли бачити новим керівником. Це показує, що палестинське суспільство саме по собі поки що не дуже готове припинити протистояння з Ізраїлем загалом, навіть не тільки в секторі Гази, а взагалі. І операція триватиме”, — каже журналіст.

За інформацією Шлеймовича, вчора Ізраїль отримав чергову погрозу від “Хезболли” про те, що якщо Ізраїль не завершить наземну операцію до 3 листопада, то вони розширять бойові дії проти Ізраїлю.

“Сподіватимемося, що це не більше ніж риторика. Ізраїль у будь-якому разі готовий і до такого розвитку подій, а крім того, до такого розвитку подій готовий Захід. Складно описати кількість вантажних бортів, які прибули до нашого регіону. Я не кажу про сили спецназу, які перекинуті в регіони західні. Я не кажу про винищувачі, які перекинуті на місцеві бази, але величезна кількість транспортників. Уже підтверджено щонайменше 70 транспортників зі Сполучених Штатів, які безупинно везуть боєприпаси і все інше. Сюди привозять, перекидають на базу в Лівії транспортні літаки, вони, зокрема, німецькі, голландські, канадські, з Великої Британії. Перекидають на бази в Кіпрі, перекидають на бази в Лівані”, — додав він.

До того ж є припущення, що йдеться не тільки про постачання озброєнь, а й про підготовку Заходу до можливого негативного розвитку подій.

“Якщо тут насправді почнеться регіональна війна, то звідси потрібно буде евакуювати велику кількість людей. І, пам’ятаючи поганий досвід виходу з Афганістану, Захід заздалегідь приготував тут великі об’єми, зокрема й літаків для евакуації. Але до цього може не дійти. Це може бути превентивним заходом. Сюди перекидають сили спецназу. Учора, наприклад, посол Ізраїлю у Франції сказав, що навіть якщо у нас проситимуть, щоб французький спецназ узяв участь у боях на території сектору Гази, ми ніколи в наших діях не втручали в них сили з інших країн. Це офіційна заява. Дві ескадрильї додаткові F-16 і А-10 дислоковані зараз у районі Перської затоки. Перекинуто літаки-дозаправники. Загалом, ми ніколи ще не бачили подібної концентрації сили. Усе це робиться для того, щоб запобігти важчому розвитку подій. Але поки що це все ще на порядку денному”, — повідомив журналіст.

Він акцентував, що зараз важко передбачити, чи можлива ескалація між багатьма країнами на Близькому Сході загалом.

“Як важко передбачити ескалацію між країнами. Хоча, знову ж таки, всі зовнішні ознаки показують, що міждержавного конфлікту не відбудеться. Іран, хочеться сподіватися, не настільки дурний і не настільки ще агонізує, щоб піти на крайні заходи. Але вхід у війну “Хезболли”, як і раніше, можливий. Включення у війну якихось додаткових проіранських міліцій на території Сирії, як і раніше, можливе. Тому зараз якісь прогнози будувати складно. Більша ймовірність, що цього не станеться, але вона зберігається”, — резюмував Еміль Шлеймович.

Читайте також: Танки ЦАХАЛ зайняли ключові перехрестя в Газі, що породжує паніку і шок у лавах терористів, — ізраїльський журналіст

Як повідомлялося раніше, Армія оборони Ізраїлю знищила кількох високопоставлених бойовиків ХАМАС під час розширеної операції в секторі Гази, про що заявили в оборонному відомстві країни. Також ізраїльські військові повідомляють про знищення військової техніки ХАМАС. Йдеться, зокрема, про ракетно-пускові установки.

Прямий ефір