У РФ силовики можуть постукати у двері до будь-якого росіянина — думка правозахисниці

Ілюстративне фото: "Политота"

Перше завдання силових структур РФ — посіяти страх серед населення, а не заповнити колонії. Про це сьогодні, 31 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла правозахисниця, засновниця проєкту “Ковчег” Анастасія Буракова.

Численні репресивні інструменти системи дають їй безмежні можливості щодо залучення росіян за антивоєнні висловлювання та дії, додала правозахисниця.

“Перше завдання силових структур, зокрема застосування репресивних статей — посіяти страх, немає завдання заповнити колонії під зав’язку, є завдання залякати. Якщо, наприклад, притягнули до відповідальності, порушили кримінальну справу на якогось лідера опозиції, людину з великої аудиторії — тут люди не співвідносять це із собою. Але якщо це така ж студентка, вчений, лікар, хто висловився в соціальній мережі проти війни — то тут людина вже співвідносить, що це може торкнутися її, бо тут така сама звичайна людина була притягнута до відповідальності або була поміщена під варту в кримінальній справі. Тому тут, звісно, головне завдання правоохоронних органів — посіяти страх. І ті численні репресивні інструменти, які є в руках російських правоохоронних органів, вони дають майже безмежні можливості притягувати людей до відповідальності за слова, за думку, за професійну діяльність, за журналістську діяльність, за висловлювання у соціальних мережах тощо”, — сказала Буракова.

Вона зазначила, що найбільша проблема репресивного законодавства у Росії полягає у тому, що в ньому немає логіки.

“Тобто неможливо передбачити, чи можуть, наприклад, за те чи інше висловлювання в соціальній мережі або за якусь дію проти війни затримати. Наприклад, за покладання квітів до пам’ятника Лесі Українки, коли масовані обстріли України і гине багато людей, часто люди таким чином висловлюють свою солідарність і висловлюють свій протест. І іноді людей затримують, інколи не затримують. А тут неможливо передбачити, за що завтра силовики прийдуть, постукають у двері до чергової людини, яка зважилася висловити думку”, — сказала Буракова.

Читайте також: У лідери з переслідувань владою виходять “іноагенти” — хроніка репресій у РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір