Республіканці хочуть розділити військову допомогу Україні та Ізраїлю — заяви (ВІДЕО)

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

Республіканці у США вирішили розділити військову допомогу Україні з Ізраїлем, водночас Вашингтон оголосив про нові постачання озброєння Києву. У пакет входять як додаткові ракети для ППО, так і додаткові боєприпаси для HIMARS. У заяві Пентагону йдеться, що адміністрація президента Байдена закликає Конгрес “виконати свої зобов’язання перед народом України”, повідомляє FREEДОМ.

Сполучені Штати Америки не допустять програшу України у розв’язаній Росією війні. Про це заявив новообраний спікер Палати представників Майк Джонсон. В інтерв’ю виданню Fox News він зазначив, що перемога Путіна може підштовхнути й інші диктаторські режими до воєнних дій.

“Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну діяти в Україні, бо я не вірю, що він зупиниться на цьому. І це, мабуть, заохотить і надасть сил Китаю, можливо, для просування на Тайвань. Ми не збираємося їх кидати, але ми несемо відповідальність за тиск з боку американського народу, щоб переконатися, що Білий дім несе певну відповідальність за податки громадян”, — заявив речник Палати представників США Майк Джонсон.

Республіканця Джонсона називають соратником Дональда Трампа. Раніше він голосував проти пакету допомоги Україні в 40 млрд дол. Попри це, як вважає однопартієць Майка Джонсона Борис Пінкус, Штати продовжують залишатися другом України й у своїй заяві спікер Палати представників США це підтвердив.

“Чітко заявив, що Україна була, є і залишається нашим другом, і Америка підтримуватиме Україну. Але за певних умов. Яких? Загальновідомо. Це контроль над кожним кроком та доларом, який надається для допомоги Україні”, — прокоментував член Республіканської партії США Борис Пінкус.

В американському політикумі точилися суперечки щодо поділу фінансування на оборону України та Ізраїлю. Президент Джо Байден хотів, щоб основна частина виділених Конгресом 106 млрд дол. вирушила до Києва, а решту розділили між Тель-Авівом та Індо-Тихоокеанським регіоном. Проте новообраний спікер Палати представників проти такого рішення. Він заявляє, що республіканці, яких більшість у нижній палаті Конгресу, вже досягли консенсусу: фінансування України з Ізраїлем має здійснюватись окремо.

“Ізраїль — це окрема справа. Але що відрізняє республіканців Палати представників від іншої команди. Ми шукатимемо гроші в бюджеті. Ми не просто друкуємо гроші, щоби відправити їх за кордон. Ми збираємося профінансувати скорочення в іншому місці, щоб це зробити”, — заявив спікер Палати представників Майк Джонсон у коментарі виданню Fox News.

На тлі рішення Штатів про поділ допомоги Україні та Ізраїлю американське Міністерство оборони оголосило про 49-й пакет військової допомоги Києву. Туди увійшли додаткові ракети для систем HIMARS, протитанкові ракети, “Стінгери”, “Джавеліни”, а також 155-міліметрові артилерійські снаряди. Член Республіканської партії Борис Пінкус вважає, що крім цього озброєння, Україні й надалі постачатимуть ракети ATACMS. А найближчим часом в українському небі нарешті з’являться американські винищувачі четвертого покоління.

“Є добрі новини про те, що вже велика група українських льотчиків, яка за півтора-два-три місяці опанувала англійську мову, чудово справляється з опануванням літаків F-16, які, я знаю з правдивих джерел, уже давно в Україні. Просто вони чекають на зелений відмах, щоб застосувати їх у дії. Плюс до цього є добрі новини про те, що після контактів Зеленського з керівництвом Швеції вона поставить свої літаки, французи — у найближчі тижні свої “Міражі”, — повідомив член Республіканської партії США Борис Пінкус.

Крім зміцнення обороноздатності України, військова допомога від США грає на руку американським оборонним компаніям. Як повідомляє видання Reuters, Сполучені Штати Америки поповнюють свої запаси озброєння після передачі його Україні, що призводить до зростання доходів оборонних підрядників. Вони чекають на замовлення сотень тисяч артилерійських снарядів, перехоплювачів ракет Patriot, а також бронетехніки.

Читайте також: Уся допомога використовується за призначенням: як відбувається контроль за постачанням західного озброєння (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що президент США Джозеф Байден направив до Конгресу терміновий бюджетний запит, щоб підтримати Ізраїль та Україну в протистоянні з агресорами. Про це він заявив у зверненні до американського народу.

Читайте також: Переговори між Білим домом і Конгресом США щодо підтримки України та Ізраїлю можуть тривати ще довгий час, — Смарт

Прямий ефір